21 липня в Луцькому Музеї сучасного мистецтва Корсаків відкриється виставка інсталяцій «ХБК» художниці з Херсона та триватиме близько місяця.

Про виставку, вибір місця для неї, чому дала їй таку назву, як виникла ідея та що на неї вплинуло, в етері ГІТу розповіла художниця Вероніка Чередниченко.

Про вибір місця для виставки Вероніка розповіла:

«Чому вибрала Музей Корсаків — мені здається це дуже класна інституція, хороша організація і таких нажаль дуже мало в Україні».

Частина інсталяцій була представлена в Стамбулі в грудні 2022, в Луцьку ж буде цілий проект з новими більшими інсталяціями.

Чередниченко пояснила назву виставки:

«ХБК — це назва фабрики — Херсонський бавовняний комбінат, він вже, нажаль, закритий багато років і спалений росіянами торговий центр, і також це назва цілого району в Херсоні. Це дуже локальна історія, але мені здається вона може бути близька кожному українцю, тому що багато хто має родичів, знайомих, які працювали на певних таких підприємствах радянського типу. Також це сімейна моя історія, бо мої родичі працювали там і вся тканина зібрана з мого дому — це унікальний матеріал, якого більше немає. Єдине, що його можна ще знайти в херсонських квартирах, але в мене особисто це останній матеріал, з якого я можу зробити подібну інсталяцію».

Художниця поділилась, що ідея прийшла в жовтні минулого року, коли Херсон ще був окупований, а сама Вероніка готувалась до резиденції в Стамбулі, темою якої був дім:

«Цей комбінат і ця тканина — одні з небагатьох речей, які викликають в мене асоціації з домом. Тканина з'явилась в будинку, тому що цими рушниками і тканиною видавали зарплати останні роки працівникам комбінату. Мені важливо зробити з цього мотлоху, який просто лежить вдома, якийсь мистецький продукт, зафіксувати в часі та зупинити це забуття».

Більше дивіться у відео: