Пізно ввечері, 7 липня, президент України Володимир Зеленський провів у Стамбулі перемовини із президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. Майже 2,5-годинна зустріч лідерів двох сусідніх держав відбувалась за закритими дверима. Символічно, що президенти зустрілись якраз напередодні завершення терміну дії «зернової угоди» щодо розблокування українських чорноморськиї портів, у якій Анкара виступила посередником.

Як і очікувалось раніше, під час зустрічі із Ердоганом Зеленський обговорив «зерновий коридор», майбутній саміт НАТО і гарантії безпеки Україні, формулу миру та повернення українських полонених з російського полону.

Президент України повідомив, що темами переговорів з Ердоганом були безпека «у нашому Чорноморському регіоні та взагалі в Європі».

«Вдячний за підтримку територіальній цілісності та суверенітету України. Формула миру. Захист наших країн, наших людей та інтересів», – написав Зеленський.

За його словами, важливою темою обговорення стали «захист та розвиток Чорноморської зернової ініціативи та подальші зусилля для продовольчої безпеки».

За повідомленням турецьких ЗМІ, у зв'язку із пізньою годиною, зустріч делегацій обох країн проходила паралельно із зустріччю лідерів України та Туреччини тет-а-тет.


Після 12 години ночі Зеленський та Ердоган нарешті вийшли до ЗМІ.

«Я радий приймати пана Зеленського та його делегацію в Стамбулі. Наша остання особиста зустріч з моїм дорогим другом була в серпні минулого року. Але ми підтримували телефонний зв'язок. Уже 500 днів український народ захищає територіальну цілісність своєї країни і ми робимо все щоб припинити цей кровавий конфлікт», – запевнив Реджеп Таїп Ердоган.

Він нагадав, що у липні минулого року в результаті посередництва Туреччини та ООН було запущено Чорноморську зернову ініціативу.

«Сподіваюся, що термін дії нашої ініціативи, яка за рік доставила малозабезпеченим країнам майже 33 мільйони тонн зерна, буде знову продовжено, і вона не завершиться 17 липня. Україна заслуговує на членство в НАТО. Наше найщиріше бажання якомога швидше повернутися до миру. Ми всіляко підтримаємо, і хочемо, щоб Україна воскресла після війни», – додав він.