На 10% протягом року зросла кількість поляків, які вважають, що біженцям слід дати тимчасовий статус за умови, що вони повернуться в Україну, як тільки це стане безпечним. Сьогодні таких 52%, торік було 42%.

Про це говорять дані дослідження серед поляків віком 16-34 років, проведеного 300gospodarka.pl, - пише Главком.

Дослідження ставлення серед молодих поляків до біженців з України показує, що менш прихильними до останніх є жінки та симпатики «правих» партій. Бажання, щоб біженці з України чим скоріше повернулися додому, висловлюють 56% польок. Водночас серед польських чоловіків таких 49%. Відсоток молодих поляків, які хочуть, щоб українські біженці мали можливість довготермінової інтеграції в Польщі, залишається стабільним на рівні 25%. Серед респондентів з такою думкою 31% чоловіків і 20% – жінок.

На думку дослідників, такий гендерний розрив може виникати через більшу залученість жінок до викликів повсякденного життя, наприклад, обмеження місць у державних дитячих садках або доступ до медичної допомоги.

Цікаво, що частіше виражають бажання про повернення українців додому ті поляки, які називають себе віруючими католиками. Серед таких на 10% більше осіб не прихильних до присутності українців в їхній державі. Також на 13% частіше таку думку висловлюють прихильники ультраправої партії Konfederacja.

 У 2022 році 83% польської молоді говорили, що влада має підтримати Україну під час війни. Зараз ця кількість різко впала. Нині 65% респондентів за подальшу підтримку України.