В Україні перерахували зарплати військовим. Доплати 30 тис. грн отримуватимуть ті, хто виконує спеціальні завдання. Також їх повернули для ДСНС, НАБУ, поліції. При цьому ті, хто перебувають у тилу і не виконують спеціальних бойових завдань, залишаться без доплат.

Про це йдеться у матеріалі Obozrevatel. Доплати отримуватимуть не всі. Наприклад, поліцейські, наприклад, отримуватимуть такі виплати, тільки якщо:

  • які залучаються до виконання повноважень у місцях завдання ракетних ударів;
  • проходять службу в областях із певними районами ведення бойових дій (Харківська, Донецька, Луганська, Запорізька, Херсонська);
  • проходять службу в громадах, що межують із районами ведення бойових дій по суші чи воді.

Усі військові, які не отримували доплати до затвердження урядової постанови, а тепер мають на це право, мають заплатити одразу за два місяці: червень та липень. Тобто у серпні вони додатково можуть отримати до 60 тис. грн.

Доплату 50 тис. грн отримуватимуть ті, хто займається оперативним управлінням підрозділів, військові, які служать у складі органу військового управління. Правила виплати доплати 100 тис. грн не змінилися. Таку суму отримають ті, хто бере участь у бойових діях на фронті.

Доплати строковикам тепер становитимуть 6 тис. грн. При цьому вони можуть за бажання мобілізуватися.

  • Курсантам доплачуватимуть по 2,35 тис. грн.
  • Інструкторам – від 15 до 30 тис. грн.

Юрист Роман Лихачов, який надає юридичну допомогу військовослужбовцям, розповідає: після того, як доплату в 30 тис. грн скасували, кількість звернень із проханням знайти законну можливість демобілізуватися стала значно більшою.

«Звичайно, несправедлива ситуація, коли всі отримували однакову доплату в 30 тис. грн. І ті, хто перебуває недалеко від зони бойових дій, і ті, хто перебувають у тилу. Але кожен військовослужбовець в Україні ризикує, оскільки часто об'єктом атак стають саме військові об'єкти. Повне скасування доплат для тих, хто перебуває в тилу, є демотивуючим фактором», – розповідає Ліхачов.