У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків презентували найбільший виставковий проєкт України 2023 року – 300 художників та понад 500 мистецьких робіт

Про це "Еспресо.Захід" повідомили організатори.

Усі об'єднані однією філософською темою – "Космогонією сенсів", але різні за жанрами, стилями та техніками.

Артоб'єкти відібрали для участі в проєкті за результатами всеукраїнського опен-колу, який тривав з 23 березня по 1 травня 2023 року, і загалом зібрав майже 600 учасників.

Презентували виставку на день п'ятиріччя музею та на День Незалежності України, 24 серпня. Захід відвідало чимало лучан та гостей міста. Близько 140 учасників приїхали з різних куточків України, аби разом з кураторами Віктором Корсаком та Олесем Томахом відкрити спільний мистецький проєкт.

"Космогонія сенсів" є частиною проєкту "Космогонія", який триває з листопада 2022 року і передбачає створення художником Петром Антипом найбільшої картини у світі площею 2 тисячі квадратних метрів, а також різноманітні мистецькі та освітні заходи.

Творці "Космогонії" та люди, які спостерігають за проєктом, вивчають всесвіт та себе в ньому, адже саме це і є головним каталізатором розвитку. Щоб верифікувати цю гіпотезу та зробити ще один крок вперед у майбутнє, музей започаткував артпроєкт «Космогонія сенсів». Усі охочі мали можливість показати своє бачення на ці споконвічні питання.

"Під час війни та боротьби за незалежність відчуття єдності, культурної ідентичності та мистецької сили стають особливо важливими для будь-якої нації. Коли кожен день є випробуванням для національного духу, виставка "Космогонія сенсів" – це прояв творчого єднання українських митців, їхня рефлексія на події сьогодення, пошук нових значень", – анонсували напередодні у Музеї Корсаків.


Команда Музею Корсаків створила артбук "Космогонія сенсів", де зібрані усі роботи та митці, які взяли участь у цьому масштабному проєкті. Мистецький каталог презентували перед відкриттям виставки.

Фундатор музею та куратор проєкту “Космогонія сенсів” Віктор Корсак зауважив, що всі люди час від часу задають собі питання про сенси життя: хто ми і що ми маємо в цьому житті зробити.

"Ми цією великою картиною Петра Антипа пробуємо вирішити це питання. Якщо брати сенс, його космогонію ("народження", - з грец.), його динаміку розвитку. На мій погляд, вона змінюється з розвитком духовності. Перший етап розвитку духовності - це коли ми думаємо тільки про себе. Наступний етап розвитку - це коли ми починаємо думати про сім’ю свою. Проблема в тому, що багато людей зупиняють вже на першому чи другому етапах.Третій етап розвитку сенсів - це коли ми починаємо думати про своє місто, свій регіон, про своїх сусідів. Четвертий етап - коли ми починаємо думати, що ми українці. Ну і найвищий етап розвитку сенсів, коли ми ставимо якісь цілі глобальні, коли ми ставимо цілі в масштабах людства. Що таке сенс? Це велика мета, яку ми хочемо досягнути", - розповів на презентації каталогу Віктор Корсак.

До Луцька завітали митці з Рівного, Житомира, Львова, Чернівців, Тернополя, Києва, Шостки, Харкова, Кропивницького, Миколаєва, Одеси та Кривого Рогу та інших міст.

Художниця Світлана Чебанова їхала до Луцька з Миколаєва 16 годин.

"Я привезла благу вість. Миколаїв стоїть! Я вперше в Луцьку, все було якось не на часі. Але 8 місяців під щоденними обстрілами навчили мене того, що все завжди є на часі. Тому я тут, бо я розуміла, що з Миколаєва більше ніхто не приїде. Ті роботи, які я привезла сюди у Луцьк, вони створювалися там в Миколаєві під обстрілами. І для мене це дуже важливо. Вони були таким актом віри, що якщо я малюю, значить все добре. Українське мистецтво є, відбувається і буде вовіки вічні. Миколаїв сказав: Амінь", – сказала Світлана Чебанова.

Мисткиня Терра Нейдорф показала присутнім перформанс "Політ життя. Шлях до смерті". Після дійства лишила по собі янгола на землі, який став одним із експонатів виставки.


"Як відомо, найтемніший час – перед світанком. Напевно, зараз усі ми це сильно відчуваємо. Сьогодні ми зібралися тут, щоби показати, що українці нескорені, що українське мистецтво було, є і буде. Зруйнувати твори культури, сплюндрувати їх дуже легко. А от їх відновлення – напрочуд тривалий і складний процес. Ми будемо працювати над відновленням української культури. Ми покажемо всьому світу, що українці – надзвичайно талановита нація, сучасна та конкурентоздатна", – запевнила керуюча партнерка Музею Корсаків Леся Корсак.