В Україні з 2024 року мають намір запровадити бальну систему при нарахуванні пенсій, а за рік планують запустити накопичувальну складову.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, з березня 2024 року в країні вже вдруге під час війни буде проведено індексацію пенсій. У нарахуванні виплат запровадять бальну систему. Вона вирівняє диспропорції між пенсіонерами, що давно вийшли на пенсію, і тими, хто зробив це нещодавно.

Глава уряду також розповів про те, що метою оновлення пенсійної системи є забезпечення, щоб кожен пенсіонер у країні мав солідарну пенсію не нижчу за 30% його середньої зарплати, яку він отримував. Разом із накопичувальною складовою, яку планують запустити з 2025 року, це буде не менше ніж 50%.

Суть нової системи полягає в тому, що з нового року пенсійний внесок буде перераховано до балів відповідно до співвідношення між заробітною платою українця та середньою зарплатою по країні на цей період.

Якщо людина сплачувала внески зі свого доходу, отримуючи середню країну, вона отримає 10 балів. Якщо його зарплата вища за середню, йому нарахують, наприклад, 12 або більше балів. Якщо ж людина отримувала зарплату меншу за середню, то їй нарахують вона отримає 8 балів.

Глава уряду розповів про те, що потім бали щороку так само перераховуватимуться у пенсію, згідно з актуальною середньою зарплатою.

За словами Шмигаля, це зробить солідарну пенсійну систему захищеною від інфляції та девальвації.