У 2024 році до формату двох обов'язкових предметів (українська мова та математика) та одного на вибір, буде додано ще один предмет.

Зокрема, ще одним обов'язковим предметом стане історія України. Про це йшлося на прес-конференції «Вступні випробування у 2024 році: чого очікувати?», пише »УНІАН».

«Відповідно, у 2024 році формат національного мультипредметного тесту буде 3+1. Це українська мова, математика, історія України і один предмет на вибір», – сказав заступник міністра освіти і науки України Михайло Винницький.

Він зазначив, що чотири предмети будуть в об'єднаному одному тесті. Відповідно, дві години – перерва.

«Ми дуже добре розуміємо, що це достатньо сильне навантаження на дітей. Але, з іншої сторони, так само треба розуміти, що навантаження вищої освіти не менше. У даному разі ми говоримо про чотири години тестування. Чотири предмети – чотири години тестування в один день», – роз'яснив Винницький.

Про тривалість перерви буде повідомлено пізніше, однак, не можна розраховувати на те, що це буде довга перерва.

Заступник міністра додав, що у першу чергу треба забезпечити безпеку. Ці тестування не відбуватимуться по усій країні в один день, а будуть розтягнуті у часі.

«Ми рухаємося у сторону того, що сьогодні є стандартом у Європейському Союзі, а саме - на випуску зі школи перевіряється не менше 5 предметів», – сказав заступник міністра і розповів, що у Польщі вже застосовується перевірка п'яти предметів. Але є випадки, коли перевіряється навіть більше 5 предметів.

Винницький роз'яснив, що в один день писати тести по всій країні, як це раніше було в межах зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), неможливо з огляду на питання безпеки.

«Якщо говорити про національний мультипредметний тест (НМТ) – це фактично і є ЗНО, тільки в іншому форматі», – підкреслив він.

Директорка Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко додала, що стосовно предмету історія України, який стане обов'язковим для здачі, мова буде йти не про увесь історичний період, а про події від XVI-го століття і до тепер.

«Ми хочемо, щоб наші учасники якомога більше були обізнані з питань України. Які передумови цієї страшної війни? Як так сталося, що ми перебуваємо у цій точці часу і цій ситуації з Росією? Але не будемо брати абсолютно увесь історичний період, адже це доволі складно нашим учасникам буде засвоїти весь спектр компетенції в історії України», – сказала Вакуленко.

Водночас, зміст і кількість предметів на вибір буде розширено.

«До 2022 року ми мали такий предмет як українська мова і українська література. Цього року з'являється окремий тест українська література. Звичайно він буде цікавий для тих, хто вступає на філологічні спеціальності. Окрім того, повертається географія», – сказала Вакуленко.

Вона зазначила, що якщо минулого навчального року тестування відбувалося у червні і липні, то цього року це буде відбуватися раніше – у травні.

Передбачено, що за умови повітряної тривоги усі учасники здачі тестів будуть переходити в укриття і продовжуватимуть працювати з тестами після завершення тривоги.

«Наступного року ми посилимо заходи безпеки у тимчасових екзаменаційних центрах, зокрема, будемо використовувати і металодетектори (у тому числі, для виявлення прихованих мобільних телефонів, які можуть використовуватися для списування – Gazeta.ua)», – сказала Вакуленко.