Рада у першому читанні проголосувала за законопроєкт про лобізм. Цю ініціативу підтримали 309 народних депутатів, проти не було жодного. Ухвалення цього законопроєкту є фактично останньою з вимог Єврокомісії, сформульованою у звіті про євроінтеграцію України.

Детальніше про це в етері ГІТу розповів Даніїл Фуксман, юрист-аналітик Інституту законодавчих ідей.

За його словами, в Україні слово "лобізм" набуло негативного значення, проте насправді, це про те, коли певні зацікавлені особи шляхом законного впливу добиваються своїх цілей, прийняття тих чи інших рішень та законів.

«Потрібно розуміти, що в Україні було і раніше дуже багато спроб врегулювати лобізм. Зараз виникла необхідність прийняти такий законопроєкт, тому що Європейська комісія висунула пряму вимогу у своєму звіті, яким вона рекомендувала розпочати переговори з Україною про вступ у ЄС. Це виникло, власне, з вимоги посилити боротьбу з олігархами. Скандальний закон про боротьбу з впливом олігархів не запрацював, Єврокомісія його забракувала», — повідомив юрист.

Аналітик розповів, що ми маємо виконати цю вимогу до березня 2024 року, коли комісія ЄС буде оцінювати виконання поставлених вимог, враховуючи, що 3 з 4 Україна виконала.

«Цей законопроєкт є неідеальним, він більшою мірою спрямований конкретно на лобістські кампанії, проте не висуває якихось вимог до депутатів чи Верховної ради України. Законопроєкт є трохи однобокий», — підсумував аналітик.

Які є занепокоєння щодо цього законопроєкту дізнавайтеся у ВІДЕО: