ЗМІ повідомляють, що влада розглядає можливість прибрати бронювання депутатів. Такі заходи можуть стати аргументом, що перед законом усі рівні.

Про це йдеться у статті РБК-Україна

Наразі резонансний законопроєкт про мобілізацію перебуває на доопрацюванні в Міністерстві оборони після його відкликання урядом.

«Поки варіанта не видно. Зрозуміло, що треба розширювати базу мобілізованих. Але як це зробити без каральних заходів для ухилянтів, незрозуміло. Очевидно, прибиратимемо бронь для депутатів, чиновників тощо, щоб показати, що всі рівні. Практичного сенсу у цьому небагато, але інакше народ не зрозуміє», - сказав у розмові з виданням один із депутатів від «Слуги народу».

Але варто зазначити, що норма про броню для нардепів вже є у законодавстві, у профільному законі про статус нардепа. Отже, навіть якщо не прописувати для нардепів окремих привілеїв у новому мобілізаційному законі, до ТЦК їх все одно не заберуть.

Окрім цього є думка загалом відмовитися від ухвалення єдиного великого законопроекту про мобілізацію, замінивши його декількома меншими та тематичними, наприклад, окремо прийняти норми про демобілізацію. Але проти цього виступає військове керівництво. Там побоюються, що в один момент отримає право на демобілізацію одразу величезна кількість військовослужбовців - тих, хто пішов до армії в перші місяці повномасштабної війни, а замінити їх не буде кому.