Сьогодні, 15 січня стало відомо про те, що росіяни втратили літак дальнього радіолокаційного виявлення та керування А-50 з бортовим номером RF-50601 "Красний" в небі над Україною. Також ЗМІ повідомляють про ушкодження літака командного пункту Іл-22М11.

Про те, що це за літаки та як їх вдалось ліквідувати в етері ГІТу розповів Андрій Харук, військовий історик, професор кафедри гуманітарних наук Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. 

З його слів, у 1940 році на дверях штабу Винищувального командування британських Королівських повітряних сил була написана фраза «Неможливі речі робимо одразу. На чудеса доведеться трохи зачекати» — це стало гаслом наших повітряних сил, бо вони вкотре зробили те, що до цього ніхто не робив.

«Літак А-50 вважається назбиваним. Він має потужний радар з дальністю виявлення винищувачів біля 300 кілометрів в немодернізованому варіанті, він діє завжди під охороною власних винищувачів і йому зовсім не треба входити у повітряний простір України, його дальність дії радіолокаційного комплексу дозволяє керувати з території чи повітряного простору, яку росіяни вважають своїм, тобто простір над Азовським морем, в чому вони помилились», — зауважив професор.

Як повідомив експерт, його називають «літаючим радаром».

«Це літак з потужним радіолокаційним комплексом та має власні засоби зв'язку. Він може одночасно наводити на цілі 12 ворожих винищувачів. Таким чином завдяки його обладнанню та апаратурі можна контролювати повітряний простір на значній дальності від лінії фронту, що для нашої авіації є вкрай неприємним», — наголосив Андрій Харук.

Що відомо про характеристики літака Іл-22:

«Це повітряний командний пункт, достатньо стара конструкція, але при цьому модернізована», — розповів експерт.

Цей літак вважався недосяжним для оперативно-тактичних ракет. Вочевидь Україна знайшла спосіб знищення таких повітряних суден.

У який спосіб ЗСУ збили ці літаки, дізнавайтеся у ВІДЕО: