На Волині впродовж 2023 року за програмою «Доступні ліки» виписали 450 тисяч електронних рецептів. Аптекам за них погасили 48 мільйонів гривень.

Програма має понад 10 напрямків і більш як пів тисячі найменувань лікарських засобів, розповіла Суспільному голова Національної служби здоров’я України (НСЗУ) Наталія Гусак.

«Минулого року ми ввели нові напрямки, це — імуносупресивні препарати, які є дороговартісними і їх пожиттєво приймають пацієнти, в яких відбулася трансплантація», — сказала посадовиця.

Як зазначила сімейна лікарка відділення загальної практики сімейної медицини №2 медоб'єднання Луцької громади Світлана Кирилюк, серед 1 700 пацієнтів, котрі уклали декларацію, 600 людей отримують препарати за програмою «Доступні ліки».

«Гіпертонічна хвороба, хронічне обструктивне захворювання легень і це велике досягнення, що його включили в перелік, бо лікування дороговартісне. Це ішемічна хвороба серця, бронхіальна астма, цукровий діабет І та II типів. Маємо змогу виписувати інсулін пацієнтам», — каже лікарка.

Два роки отримує необхідні препарати завдяки урядовій програмі житель Луцька Павло. Чоловік розповів, що має хронічне захворювання.

«Ідеш в аптеку, подаєш той рецепт і мені видають ліки. Буває, що треба різницю доплатити. Різниця різна може бути, але все одно це суттєво допомагає», — зазначив лучанин.

Для отримання препаратів за «Доступними ліками» потрібно звернутися в аптеку-учасницю програми з електронним рецептом від сімейного лікаря, говорить завідувачка аптечного пункту Людмила Вергелес.

«Наша аптечний пункт відпускає по програмі препарати гіпертонічні, цукровий діабет, нецукровий діабет, епілепсія. І сьогодні на 12-ту годину я вже відпустила три рецепти», — сказала завідувачка аптеки.

Аптеки-учасниці програми «Доступні ліки» мають відповідне маркування. Також їхні адреси можна знайти на сайті НСЗУ, зазначив начальник обласного управління охорони здоров’я Юрій Легкодух. Він додав, що в області таких аптек 409, з них — 74 у сільській місцевості.