На сайті кабміну зареєстрували петицію із вимогою не розформовувати ефективні ДФТГ.

Детальніше про петицію і ризики не обговорення її в етері ГІТу розповів Юрій Дувалко керівник ГО "Міжнаціональна ліга захисників України", командир добровольчого формування Берегівського району "Тінь".

За його словами, добровольчі формування територіальних громад були створені ще на початку війни, але вони підпорядковані батальйонам ТРО.

«Ми Їх реформували та оптимізували, змінили нашу систему. Задум був чудовий — хотіли створити по Ізраїльській системі добровольчу армію, яка підпорядковується державі», — повідомив пан Юрій.

Як розповів чоловік, настав момент, коли виникло дуже багато питань у зв’язку з білими плямами у чинному законодавстві. Командування в Києві вирішило оптимізувати ДФТГ.

«Перша хвиля реформи була досить вдала: ДФТГ розділили на 3 категорії, які існували та працювали. А тепер, у вищого керівництва виникла ідея, що вони взагалі непотрібні», — зауважив спікер.

Він додав, що це рішення виявилось неправильним.

«Тому, я написав петицію на кабінет міністрів і нас почули. Зараз на паузі залишили процес розформування добровольчих формувань», — наголосив командир добровольчого формування Берегівського району "Тінь".

Зараз, — каже Юрій Дувалко, — ми працюємо надалі, виконуємо завдання територіальної оборони за територіальним принципом на місцях.

«В наших лавах перебувають люди, які здебільшого мають троє дітей або бронь від організації, також є іваліди, які можуть служити державі та бути корисними: охорона об'єктів критичної інфраструктури, робота виявлення повітряних цілей. Ці люди дуже ефективно себе показали. Тому наразі вирішили залишити це питання на паузі, але процес запущений, тобто рано чи пізно це може статись», — підсумував він.

Чи нашкодить державі розформування ДФТГ, дізнавайтеся у ВІДЕО: