У Луцьку упродовж тижня масово надходять повідомлення про псевдомінування навчальних закладів. У п'ятницю, 19 січня через повідомлення про «замінування» в 11 школах Луцька скасували навчання для учнів першої зміни.

Чому надходить так багато повідомлень про псевдомінування у Луцьку, розповіла в етері ГІТУ Ольга Бузулук, речниця Нацполіції Волині.

За її словами, лише сьогодні, 19 січня, зранку на електронну адресу луцького районного управління поліції надійшло повідомлення про замінування 11 навчальних закладів у Луцьку. Пізніше надійшли повідомлення про замінування однієї зі шкіл у Ківерцях. Ці повідомлення надходять з анонімних електронних адрес.

«У нас є версія, що це робиться з території держави-агресорки, адже сервера та IP-адреси не знаходяться в Україні – це один з елементів дестабілізації ситуації в нашій державі, аже такі повідомлення надходять по всій території України», — зауважила речниця Нацполіції Волині.

Як повідомила, пані Ольга декілька тижнів тому був період, що «мінували» мережу гіпермаркету МЕТРО по всій Україні.

«У нас, на щастя, за майже 2 роки після повномасштабного вторгнення жодне повідомлення про замінування не підтвердилось, тобто версія про російський вплив підтверджується», — наголосила жінка.

Як розповіла Ольга Бузулук, у коментарі журналістам станом на 16 годину 19 січня жодне з повідомлень не підтвердилось. Поліція закликає дітей, батьків та викладачів зберігати спокій, дотримуватись правил евакуації та не поширювати фото й відео з місця подій, де проходять евакуаційні заходи.

«Після перевірки шкіл, де повідомлення про замінування не підтверджується, навчальний процес продовжується», — додала вона.

В кожному випадку таких повідомлень поліцейські вживають заходів аби встановити адресантів та притягнути їх до відповідальності.

Перевірка однієї школи на наявність вибухівки триває від однієї години часу і може тривати довше, все індивідуально та залежить від площі навчальних закладів.

Чи займається такими повідомленнями кіберполіція, дізнавайтеся у ВІДЕО: