Міністр освіти і науки Оксен Лісовий заявив про комплексну трансформацію системи вищої освіти.

Повідомив про два законопроєкти, які має розглянути Верховна Рада. Про це Лісовий написав у колонці на сайті «Українська правда. Життя».

Міністр заявив про:

  • зміну системи держзамовлення та запровадження державних грантів: мета - збільшити кількість студентів, які отримують державну підтримку для здобуття вищої освіти, а також створити передумови для якісної конкуренції між ЗВО за вступників;
  • запровадження індивідуальних освітніх траєкторій: студенти зможуть самостійно регулювати строки навчання, вивчати предмети, які цікавлять найбільше, та навіть змінювати спеціальність після року-півтора навчання, якщо є така потреба;
  • посилення управлінської спроможності ЗВО через масове навчання управлінських команд, посилення ролі наглядових рад при ЗВО, розширення їхнього функціоналу, залучення до рад представників бізнесу;
  • модернізацію мережі ЗВО, інвестиції у навчально-наукове й лабораторне обладнання в укрупнених закладах, яких стане менше, але які будуть конкурентоспроможними і забезпечуватимуть якісну освіту.
«Упродовж останніх десятиліть кількість випускників шкіл весь час поступово зменшується, тож та мережа університетів, яка функціонувала ще 30 років тому, сьогодні неактуальна. Місцями ми буквально фінансуємо стіни закладів і пам'ять про їхні попередні досягнення, а не розвиток якості освіти в них тут і зараз», - сказав Лісовий.

Замість двох-трьох слабких університетів можна створити на їхній базі один потужний заклад, заявив міністр.

«Бо фінансувати всіх потрохи - недоцільно та безперспективно», - сказав.

Зараз приблизно 60% студентів навчаються на контракті, повідомив Лісовий.

«Наша мета - зробити так, щоб 60% здобувачів отримували державну підтримку у різних обсягах, залежно від результатів ЗНО/НМТ. Тобто що вище бал, то більший грант вступник може отримати (включно зі 100% покриття вартості навчання)», - пояснив.

Система державного замовлення збережеться для тих спеціальностей, які першочергово потрібні державі: медики, педагоги, інженери, аграрії, металурги, енергетики, сказав міністр.

«Держава й надалі платитиме за підготовку цих фахівців, виплачуватиме їм стипендії та пропонуватиме перше робоче місце. Так само збережуться пільги для вступників із вразливих категорій», - заявив Лісовий.

Фото: Facebook.com/UAMON