У Володимирському територіальному медоб’єднанні провели видалення нирки 70-річному пацієнту через декілька проколів (лапароскопічну нефректомію).

Нирка у чоловіка взагалі перестала виконувати свою функцію: вона збільшилася у розмірі (розвинувся гідронефроз), і почався процес нагноєння (піонефроз), що стало показом до видалення органу, - повідомили у медзакладі.

Лапароскопічна нефректомія – це малоінвазивний метод видалення нирки, що вимагає професіоналізму та спеціальних навичок оперуючого лікаря.

Якщо стандартна операція з видалення нирки передбачає великий розріз м’яких тканин і тривалий та болючий процес відновлення, то з лапароскопічним методом все з точністю навпаки.

Під час лапароскопічної нефректомії пацієнту ввели хірургічний інструмент з невеличкою відеокамерою та джерелом світла на кінці лапароскопа. Всі дії хірурга у масштабі виводилися на екран комп’ютерного монітора. Видалений орган витягнули з тіла через невеликий отвір шкіри.

Оперативне втручання пройшло успішно, наразі пацієнт почуває себе задовільно.

Завдяки цьому методу у пацієнта:

  • невеликі ледь помітні сліди після операції (на відміну від класичного втручання);
  • швидке післяопераційне відновлення.

Донедавна такі оперативні втручання були доступні лише у Львові та Києві, а сьогодні це все можливо і у Володимирському ТМО.

Фото: фейсбук-сторінка КП "Володимирське ТМО"