Рух ЧЕСНО проаналізував ситуацію довкола петиції на сайті президента про те, як часто українці загалом зверталися до такого способу демократії і як президент України реагував на них.

Про статистику сайту президента розповіла в етері ГІТУ Вікторія Олійник парламентська аналітикиня руху ЧЕСНО.

За її словами, за підсумками аналізу цьогоріч найменша кількість зареєстрованих петицій.

«У 2023 році ми маємо рекордне зменшення кількості усіх зареєстрованих петицій: загалом їх 6 тисяч, а минулого року їх було зареєстровано 13 тисяч. Зменшення відчутне — більше, ніж на 50%», — наголосила парламентська аналітикиня.

Як повідомила Вікторія Олійник, українці почали набагато активніше підтримувати зареєстровані петиції.

«У 2022 році необхідну кількість голосів, 25 тисяч, набрало лише 105 петицій, а цьогоріч, у 2023 — 1196. Українці почали менше реєструвати петиції, але активніше підтримують їх, щоб довести справу до кінця і вони потрапили на розгляд президенту», — зауважила пані Вікторія.

Жінка звернула увагу на те, що найчастіше до Зеленського українці зверталися із запитом про нагородження військовослужбовців та присвоєння статусу Героя України, або іншу якусь нагороду.

«Таких петицій було зареєстровано близько 3 тисяч від усіх зареєстрованих в темах нагородження, і ми розуміємо, що це половина зареєстрованих петицій.
На другому місці — петиції без теми. Значна їхня кількість теж стосується нагородження військовослужбовців. Третя за кількістю петицій є тема обороноздатності», — додала вона.

Тобто у топі тем, які хвилюють українців є війна і наші захисники.

Чи реагує президент на петиції та яким чином він це робить, дізнавайтеся у ВІДЕО: