Навколо законопроєкту та загалом теми про мобілізацію в інформаційному просторі постійно відбувається багато дискусій про те, як варто це робити та чи варто взагалі.

Про ситуацію із мобілізацією, як її висвітлюють та чому Зеленський хоче уникнути відповідальності за мобілізацію та перекладає це питання на військових, розповіла в етері ГІТу Інна Совсун народна депутатка України, віце-президент Київської школи економіки.

За її словами, дуже багато дискусій про саму мобілізацію сконцентрувались довкола питання законопроєкту про мобілізацію, але річ у тому, аби проводити мобілізацію жодні додаткові законопроєкти непотрібні, адже у нас триває постійна мобілізація з 24 лютого 2022 року.

«Законопроєкти довкола мобілізації уточнюють норми та пропонують десь розширити, а десь звузити категорію тих, хто підлягає під бронювання та інші зміни. Це не означає, що чинної нормативної бази недостатньо аби проводити мобілізацію», — зауважила нардепка.

Вона наголошує, що усі повинні розуміти, що процес мобілізації не може бути зупинений через те, що немає фінального рішення по законопроєкту.

«Бо зараз в усіх склалося враження, чи то так презентують в публічній дискусії, що мобілізація не може відбуватися допоки неприйнятий цей законопроєкт, і що все впирається в нього. Але правда трошки інша — мобілізація як тривала, так і може тривати зараз і немає потреби в обов’язковому порядку прийняти якийсь законопроєкт, аби мобілізація продовжувалась. Чи це означає, що його не треба приймати? Звичайно, що ні, але не треба думати, що все питання тільки в цьому законопроєкті», — розповіла пані Інна.

Гостя переконана, що питання мобілізації потребує системних рішень, аби мобілізація мала системний характер і аби це було зрозуміло і чітко донесено для громадськості.

«На жаль, ми спостерігаємо ніби перекидання гарячого пиріжка, який всі перекидають і ніхто не хоче взяти його і пояснити, що відбувається. Тому що ця тема непопулярна та складна. Всі намагаються уникнути публічної та політичної відповідальності за будь-яку комунікацію щодо цієї теми. Саме тому, законопроєкт подав уряд, хоча я переконана, що його повинен був подавати президент, як головнокомандувач — це його сфера відповідальності. Але навіть від уряду не було зрозумілої публічної комунікації про законопроєкт та потребу мобілізації», — підсумувала.

Чи на часі та, чи потрібен законопроєкт про множинне громадянство, дізнавайтеся у ВІДЕО: