Українці масово поширюють у Телеграм-каналах та Фейсбуці відео про «вояка-дауна», яке виявилось ворожим вкидом.

Про його перевірку та те, як з'ясувалося, що це вкид рашистів, в етері ГІТу розповіла фактчекерка, авторка і редакторка проєктів «По той бік путінської брехні», «Нота Єнота» Альона Романюк.

На відео можна побачити хлопця хворого на синдром Дауна в українській військовій формі, який сидить у окопі.

Відео набрало популярності, українці в коментарях обурюються, як у лавах ЗСУ могла опинитись людина з таким діагнозом.

Як розповіла фактчекерка, перевірку розпочали з пошуків першоджерела, оскільки відео не містить жодного фактажу: хто цей хлопець, з якої бригади, де відбуваються події.

«Відсутність фактажу — це перша ознака, чому не слід довіряти цій інформації. Коли почали шукати, з'ясували, що це відео почало поширюватись саме російськими пропагандистськими телеграм-каналами, які мають понад 100 тис. підписників», — повідомила Альона.

З її слів, відео було закинуто 29 грудня і почало масово поширюватись далі соцмережами. Крім того, український телеграм-канал «Фашик Донецький», який викриває абсурдні російські новини та вкиди, у той же день опублікував переписку, в якій адмінів просили опублікувати це відео.

«Проте товариші ГБісти трошки прорахувалися, тому що написали з того ж акаунта, з якого раніше просили поширити матеріал із Залужним, де був недолугий переклад з російської за допомогою Гугл-транслейта. Адміни цього тг-каналу сказали: "Товариші ГБісти, бувайте здорові, йдіть далеко"», — розповіла редакторка.

В певний момент це відео підхопили українські анонімні тг-канали, звідки воно перекочувало у Фейсбук, а там, як пояснила Романюк, відео почали поширювати, як боти, так і звичайні українці, які повелись на емоційний, абсурдний ролик.

«На самому відео ми бачимо нікнейм ТікТок-акаунту, але коли ми заходимо, бачимо, що акаунт порожній. Ми так розуміємо, що створений він не так давно і це або накладений нікнейм, або акаунт тільки для того, щоб залити конкретне відео, а потім видалити», — зауважує Альона Романюк.

Виходячи з виявлених перевіркою фактів, вона підсумувала:

«Цьому відео вірити не слід, це ворожий вкид і з такими прийомами постановочних відео ми вже стикалися раніше».

Детальніше про результати перевірки вкиду дивіться у ВІДЕО: