Колишній міністр економіки розвитку і торгівлі та позаштатний радник керівника Офісу президента Тимофій Милованов запропонував у Facebook проводити мобілізацію в Україні за принципом лотереї.

Цю ідею в етері ГІТу прокоментував Андрій Длігач, доктор економічних наук, голова Advanter Group, співзасновник Центру економічного відновлення.

За його словами, Тимофій Милованов не вважає цю ідею оптимальною і своїм дописом зібрав думку колег та читачів.

«Його колеги аргументують подібну ідею лотереї досвідом США. Я вважаю, такий досвід не релевантним до нашої ситуації. Сполучені Штати Америки використовують історичну модель, не ведуть війну на своїй території та мають потужну економіку, і до того ж одна з останніх воєн, яку вони вели виявилася неуспішною для США. Отже, за всіма показниками нам їхній досвід не підходить», — розповів пан Андрій.

Він переконаний, що варто звертати увагу на три ключові питання між якими ми маємо знайти баланс: це питання справедливості, економічної доцільності та посилення Збройних сил України.

«В кожному з цих питань не все однозначно. Справедливість – це про суспільне благо. Пошук такого підходу дає суспільству кращий зиск в економіці та оборонній здатності. В економіці нам потрібно самим фінансувати ЗСУ, закупівлю зброї та зарплати військовим, бо наші міжнародні партнери не фінансують це напряму. Вони допомагають нам зі зброєю, але все інше ми фінансуємо самі коштом платників податків. А це означає, що має бути зростання та розвиток економіки», — запевнив доктор економічних наук.

Як можна знайти баланс у цих критеріях, дізнавайтеся у ВІДЕО: