Міжнародний суд ООН 31 січня оголосив фінальне рішення у справі України проти росії, яке включало звинувачення щодо фінансування тероризму та порушення прав меншин в анексованому Криму.

Чи вдалося Україні відстояти свої права в цьому плані та чи справдились очікування від суду, розповів в етері ГІТУ Борис Бабін, експерт Асоціації реінтеграції Криму.

За його словами ця справа розглядалася ще з 2017 року, тому було багато очікувань і заяв щодо неї.

«Юристи-міжнародники з самого початку застерігали про те, що обговорення справи дуже кулуарне. Тому позиція і розвиток справи не отримали широкого обговорення та відповідної оцінки в експертному середовищі», — повідомив експерт.

У підсумку суд відкинув більшість звинувачень України проти росії у фінансуванні тероризму.

«Проте він визнав те, що рф порушує свої зобов'язання щодо розслідувань фактів можливого фінансування тероризму», — розповів пан Борис.

Суд ООН також заявив, що за другою частиною звинувачень Україна не довела більшість фактів расової дискримінації кримських татар та українців у Криму

«Щодо окупованого Криму усі чекали більшого. Суд визнав ці вимоги прийнятними для розгляду щодо расової дискримінації і визнав потребу скасувати заборону меджлісу татарського народу. Поки це все, я особисто в цій частині чекав більшого», — наголосив чоловік.

Як можна виправити цю ситуацію, дізнавайтеся у ВІДЕО: