У вівторок, 30 січня, Кабмін затвердив нову версію законопроєкту про мобілізацію та вніс її до Парламенту. Перший варіант законопроєкту, оприлюднений наприкінці минулого року та був відкликаний самим же Кабміном 11 січня.

Наскільки новий законопроєкт відрізняється від попереднього та які головні норми в ньому змінюються, розповів в етері ГІТу Ігор Лапін, офіцер збройних сил України, народний депутат України 8-го скликання, юрист та блогер.

За його словами, перші враження від новацій у законопроєкті про мобілізацію, на жаль, негативні. Експерт вважає проблемними такі норми нового закону:

1. Питання створення електронного кабінету.

«Це виглядає мені абсурдно. По-перше, чи це потрібно? Маючи дію давайте створимо ще один реєстр, виділимо на нього мільйони гривень і будемо щось створювати. А також це створює умови для хорошої відмазки тим, в кого телефон Nokia 3310», — каже нардеп.

Він вже у коментарях назвав деякі тези цього законопроєкту, як рай для ухилянтів.

2. Вводиться кримінальна відповідальність за ухилення від мобілізації й водночас повністю прибрали кримінальну відповідальність за ухилення від проходження військово-лікарської комісії.

«Чи можна мобілізувати людину без ВЛК? Ні, не можна. Отже, рай для ухилянтів полягає в тому, що вони відмовляються від проходження військового медогляду, але не відмовляються від мобілізації. Держава в законодавчий спосіб сама поставила себе на «шпагат», бо без військово-лікарської комісії не мобілізують, а за відмову від ВЛК — штраф», — каже юрист.

І додає, — правоохоронець на трасі, поліцейський або патрульний може виписати вам штраф, а представник ТЦК(Територіальний центр комплектування) має бігти в суд.

«А у судах і так багато справ, які не встигають обробляти, то добавиться ще й по цих питаннях справи», — зауважив спікер.

3. А що робити з тими, хто за кордоном? А бронювання чоловіків?

«Насправді в цьому законопроєкті є багато лазівок для ухилянтів», — повідомив офіцер збройних сил України.

Детальніше про інші недоліки законопроєкту, дізнавайтеся у ВІДЕО: