У Німеччині від ножових поранень загинув 17-річний український баскетболіст Володимир Єрмаков, його друг Артем Козаченко — у реанімації. Не виключено, що напад групи підлітків на українців стався через національність.

Про безпекову ситуацію у Німеччині та чи є там загрози для українців, в етері Громадського Інтерактивного телебачення поговорили із протестантським пастором, керівником центру допомоги українським біженцям Сергієм Косяком.

За його словами, від початку повномасштабного вторгнення у Німеччині підвищився рівень агресії, але в більшості зі сторони російських «німців».

«Вони (росіяни, — ред.) живуть у Німеччині вже десятиріччями, але "сидять" на російських каналах і для них це така сама війна з Україною, як для нас з росією. Тому була з їх сторони агресія аж до фізичного впливу», — розповів Сергій.

Зараз, на його думку, рівень небезпеки зі сторони росіян значно зменшився. Самі німці можуть висловлювати невдоволення, але це певні верстви населення, які є прихильниками партії «Альтернатива для Німеччини».

Косяк висвітлив своє бачення:

«Я вважаю що ця партія йде у зв'язці з путіним. Вони підбурюють суспільство, особливо, коли в країні виросли ціни. Грають на почуттях німців, просуваючи тези, що це не їх війна, Україні не потрібно допомагати. Німці трохи втомились від українських біженців, проте не думаю, що вони, як корінне населення, можуть виступити застосовуючи фізичне насильство».

На думку чоловіка, ще зарано робити висновки щодо того, що на українців напали через національність і потрібно дочекатись розслідування німецької поліції.

Раніше в Німеччині траплялись випадки вандалізму й хуліганства щодо українців та їх майна зі сторони росіян, але як зазначає Сергій, жодного разу ці справи не закінчувались судом.

«Тобто це ментальність німців — висловлювати стурбованість, поки це не виллється у трагедію. Можливо, якщо доведуть, що цей випадок є злочином на національному підґрунті — це дасть можливість жорсткіше реагувати на прояви агресії стосовно українців», — підсумував він.