20 лютого польські фермери кажуть, що заблокують усі пункти пропуску на кордоні між Польщею та Україною, в тому числі перевантажувальні залізничні станції і морські порти.

Про це пише «Еспресо.Захід».

«Будуть заблоковані не лише прикордонні переходи, а й вузли зв’язку та під’їзди до перевантажувальних залізничних станцій та морських портів», – йдеться у повідомленні НСЗЗ РІ «Солідарність».

Раніше, 9 лютого, НСЗЗ РІ «Солідарність» оголосила 30-денний загальний страйк аграріїв.

«Ми знаємо, що це лише початок великого шляху до перемоги. Тому цим зверненням ми хочемо подякувати вам за участь і підтримку наших спільних вимог», - йдеться у заяві профспілок.

Польські журналісти пишуть, що фермери протестують проти неконтрольованого надходження товарів з України, імпортованих до Польщі, через відкриття кордонів Євросоюзом. Вони відзначають, що відсутність регламентації ставить під сумнів рентабельність сільськогосподарського виробництва, переробної та інших галузей, пов’язаних із сільським господарством.

«Тому 20 лютого, в рамках 30-денного загального страйку фермерів, ми оголошуємо, що всі протестні дії будуть зосереджені на повній блокаді всіх прикордонних переходів між Польщею та Україною та акціях протесту на місцях», — НСЗЗ РІ «Солідарність».

Профспілки попереджають, що будуть заблоковані не тільки прикордонні переходи, але й вузли зв'язку та під'їзди до перевантажувальних залізничних станцій і морських портів.

Протестувальники закликають громадськість підтримати свою акцію. Вони аргументують свої дії тим, що спрямовані на «забезпечення продовольчої безпеки країни».

Черги на українсько-польському кордоні

Станом на сьогоднішній ранок на усіх цих 5 напрямках в чергах перебувають близько 1250 вантажних транспортних засобів, сказав Демченко. Найбільше навпроти «Ягодина» та «Рави-Руської». «Це на території Польщі ті вантажівки, які очікують на можливість перетину кордону в бік України», - наголосив він.

Краща ситуація у напрямку пунктів пропуску «Устилуг» та «Угринів», там практично черги відсутні. «Але кожен пункт пропуску має свої особливості. Бо десь можуть перетинати кордон вантажівки вагою понад 7,5 тон. Тобто великі транспортні засоби. До прикладу у напрямку пунктів пропуску «Устилуг» та «Угринів» можуть перетинати кордон вантажівки менш як 7,5 тонн, які перевозять вантажі або ж порожні вантажівки вагою понад 7,5 тон», - розповів Демченко.

За його словами, черга збільшується.

«Ми також бачимо і зменшення кількості вантажних транспортних засобів, які змогли перетнути кордон. Особливо це добре відчувається у напрямку пункту пропуску «Ягодин». Бо у звичайні дні, коли рух не блокувався, за добу цей напрямок перетинало десь 1200-1400 вантажівок в обох напрямках, а в окремі дні могло бути й більше. Але до прикладу за вчора кордон на цьому напрямку перетнуло 95 вантажівок, 7 з яких в бік Польщі, а інші в бік України. Днем раніше кількість перетинів кордону була на рівні 145 вантажівок за добу», - підсумував речник.

Фото: Ян Доброносов