Представник ГУР Міноборони України Андрій Юсов визнав, що Телеграм містить у собі низку загроз для безпеки України.

Чи потрібно насправді відмовлятися від телеграму та які загрози може нести цей месенджер для громадян України, розповів в етері ГІТу Олександр Монастирський, менеджер проєктів з медіаграмотності та протидії дезінформації Центру демократії та верховенства права.

За його словами, цей додаток на думку багатьох експертів має дуже багато вразливостей у сфері захисту персональних даних, але він зараз є найпопулярнішим в Україні з погляду споживання інформації.

«Це з одного боку для нас дуже зручно, бо ми маємо усі новини у нашому смартфоні і у будь-який момент можемо швидко відкрити та подивитися потрібну інформацію. З іншого ж боку в процесі розробки додатка маємо російський слід, а також команда розробників має походження з росії та не відомо достеменно чи порвали вони остаточно зв’язки з рф», — каже пан Олександр.

Під час повномасштабного вторгнення рашистів такі деталі створюють багато викликів в сучасних умовах життя українців.

«Ми бачимо, як ворог застосовує мережу телеграм-каналів для поширення дезінформації, для введення людей в оману і вже є чимало прикладів і доказів того, що саме таким чином ворог найшвидше і найуспішніше проводить свої дезінформаційні операції, ІПСО-кампанії ітд.», — наголошує спікер.

Зараз в українському експертному середовищі ведеться дискусія щодо впливу ворога на людей через телеграм.

«Більшість експертів сходиться на тому, що роботу додатка потрібно регулювати або обмежити. Якщо адміністрація соцмережі не прагне робити цього самостійно, адже вони у своїх правилах завжди посилаються на свободу слова і на мінімальну модерацію, то відповідно це потрібно адаптувати з нашим законодавством та ставити певні вимоги перед адміністрацією цього додатку для того, щоб зробити це середовище більш безпечним для українських користувачів», — розповів Олександр Монастирський.