У місті Ківерці на подвір’я до місцевих жителів забігла лисиця. Тварина мала контакт з людьми та собакою господарів. Власниця будинку викликала відповідні служби, які ліквідували небезпечного хижака. Пізніше у лисиці лабораторно підтвердили захворювання на сказ.

Про це повідомляє Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб в місті Луцьк.

Проведеним епідрозслідуванням встановлено коло контактних з інфікованою твариною людей. Вони вже отримують курс антирабічного профілактичного лікування.

Читайте також: У лісах на Волині зросла кількість вовків

Працівниками центру здійснено заключну дезінфекцію та комплекс протиепідемічних заходів. Серед населення розповсюджено пам’ятки щодо небезпеки та профілактики сказу.

Нагадаємо, 12 січня у Луцьку лисиця знову гуляла проспектом

Важливо знати. Сказ — гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, спричинене вірусом сказу. Характеризується розвитком енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи.

У разі інфікування людини єдиним заходом зберегти життя є проведення профілактичних антирабічних щеплень — у 0-й день, на 3-й, 7-й, 14-й і 28-й дні.

У лісах Волині провели зимовий «перепис» звірів. ФОТО

Обов’язково повинні зробити щеплення люди:

котрі зазнали будь-якого мікроушкодження шкіри під час роботи з хворими на сказ тваринами, патологічним матеріалом або транспортування трупів тварин для дослідження;

яких покусали скажені чи підозрілі на сказ тварини безпосередньо або через одяг навіть за найменших ушкоджень шкіри;

покусані будь-якими дикими тваринами (навіть без підозри на сказ);

подряпані підозрілими на сказ тваринами, або в разі забризкування подряпин слиною таких тварин, потрапляння її на слизові оболонки;

Антирабічна вакцина запобігає виникненню смертельного захворювання у 96–99% випадків. Всі особи, котрим призначено курс лікування, повинні безумовно виконувати призначення лікарів, а під час лікування в жодному разі не вживати спиртні напої (це різко знижує ефективність вакцини)

У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть від сказу неминуча.

«Застерігаємо про небезпеку контактів з підозрілими тваринами, особливо дикими (чи бродячими). А при наявності такого контакту – слід негайно звернутись до медичної установи за місцем проживання для вирішення питання подальшого профілактичного лікування. Всі постраждалі особи від укусів тваринами (в т.ч. ослизненні шкіри) – обов’язково проходять курс антиробічного лікування», - йдеться у повідомленні.

Важливо на місцях проводити імунізацію проти сказу всіх домашніх тварин, а в разі зміни поведінки у тварини – ізолювати її і негайно звернутись до ветеринарів.

Довідково. На Волині з початку року зареєстровано 7 випадків сказу серед тварин, в т.ч. у 5 випадках він реєструвався у свійських тварин. Хворі тварини зареєстровані у Володимирському, Ковельському і Луцькому районах області.

Фото Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб в місті Луцьк. Головне фото unsplash.