Науково-популярний ресурс «Гендер в деталях» оголосив номінантів антипремії «Сексист року - 2023», до списку потрапив Луцький міський голова Ігор Поліщук та ще 9 гучних випадків з гендерною дискримінацією.

Про результати антипремії, розповіла в етері ГІТу Ірина Дєдушева, координаторка соцмереж та публічних проєктів експертного ресурсу Гендер в деталях.

За її словами, сексизм — це упереджене ставлення до жінок через те, що вони за статтю жінки.

«Наприклад, коли ми чуємо стереотипи про те, що блондинки за кермом гірші водійки, ніж чоловіки, то на основі цього узагальнення люди вдаються до сексизму. Це негативне явище впливає на жінку, як індивіда», — каже Ірина Дєдушева.

Вона розповіла, що дослідженням цієї теми займалась команда «Гендер в деталях» протягом усього 2023 року.

«Ми моніторимо всі випадки сексизму в публічному просторі, пишемо про це статті-дописи у соцмережах, відстежуємо упередження щодо жінок, а також тепер і щодо ЛГБТ спільноти», — зауважила дівчина.

Гостя повідомила, що загалом назбирали близько 30-ти резонансних кейсів з гендерною дискримінацією у суспільстві.

«Ми хочемо, щоб усі знали, що сексистом стає бути соромно після висвітлення таких інцидентів», — додала вона.

Тож, аби зменшити кількість таких випадків команда науково-популярного ресурсу «Гендер в деталях» попросила активних читачок зменшити список із 30 людей, до 10-ти.

«Таким чином ми зібрали ці 10 гучних випадків і пропонуємо усім охочим проголосувати в нашому телеграм-каналі «Гендер в деталях», прочитати усі кейси і обрати за кого віддати свій голос. Це важливо зробити, щоб викорінити сексизм, як явище», — підсумувала пані Ірина.

Кейс Ігоря Поліщука

У кінці травня учениці й учні 24-ї школи в Луцьку влаштували флешмоб «День навпаки»: дівчата прийшли в чоловічому одязі, а хлопці — в сукнях.

Фото й відео флешмобу швидко розлетілися соцмережами і набрали шаленої популярности в тік-току. Меру Луцька Ігорю Поліщуку це не сподобалось:

«Коли особи чоловічої статі одягають жіночий одяг — це збочення. Якщо ще таке буде, то будемо розривати договори з директором», — зазначив мер міста. А потім додав, що Луцьк — християнське місто і така поведінка хлопців «не відповідає християнським цінностям».

Чоловічий одяг, у якому прийшли дівчата, не викликав бурхливої реакції очільника міста. Натомість хлопці в сукнях, на думку Поліщука, — «збоченці», хоча сукня — це просто елемент одягу, а одяг не робить з людей «збоченців», на відміну від мерів, які навішують ярлики на громадян свого міста. Цікаво, що сказав би мер Луцька про шотландців у традиційних кілтах?