Щороку християни східного обряду відзначають одне з дванадцяти центральних свят – Стрітення Господнє. У народні Стрітення вважається днем зустрічі зими з весною.

Раніше це свято відзначали 15 лютого, але у цьому році його дата змінилася. Це пов'язано з тим, що ПЦУ перейшла на новий календар свят. Тепер парафіяни ПЦУ відзначають Стрітення на 13 днів раніше – 2 лютого.

TrueUA розповідає про це церковне свято та які традиції цього дня.

Стрітення Господнє: історія свята

Стрітення Господнє — одне із дванадцяти найбільших після Великодня свят. На 40-й день після народження Ісуса Діва Марія і Йосиф прийшли з немовлям в храм, щоб принести Богу подяку за первістка. Для обряду посвяти їх зустрів Симеон Богоприємець, який прожив майже 300 років, оскільки ангел пообіцяв йому, що старець житиме, поки не зустріне Спасителя людства. Саме в Ісусі Симеон одразу впізнав Месію, про якого йшлося у пророцтві.

Назва свята перекладається як "зустріч", оскільки в цей день зустрічаються Старий і Новий заповіти.

Традиції у свято Стрітення Господнього

На Стрітення Господнього в храмах проводяться святкові богослужіння. Християни в цей день освячують свічки. Вважається, що вони захищають будинок від блискавки та грому. Також у цей день освячують воду, яка має цілющі властивості. Стрітенською водою можна натерти хворе місце — вона допоможе.

Багато людей на Стрітення влаштовують святкові обіди, збираються усією сім’єю для спільної молитви. У це свято варто простити усі образи та виявити до найближчого оточення максимальну увагу, розуміння і тепло.

Фото: ПЦУ