23 лютого 2024 року Верховна Рада проголосувала за визнання права інгуського народу на створення незалежної суверенної національної держави.

Детальніше про цю подію та її важливість для інгуського народу розповів в етері ГІТу прессекретар комітету Інгушської незалежності Руслан Йоулой.

Довідково: Верховна Рада України прийняла проєкт Постанови «Про визнання права інгуського народу на створення незалежної суверенної національної держави, засудження злочинів росії проти інгушів та відновлення територіальної цілісності Інгушетії». Окрім того, цим фактом український Уряд привертає увагу міжнародної спільноти до злочинів росії, які були скоєні проти інгушів, включаючи їх масову депортацію у 1944 році, розчленування національної території інгуського народу, руйнування їх національної ідентичності, масові вбивства інгушів у 1992 році.

Йоулой окреслив важливість такого рішення для інгуського народу:

«Це надзвичайно велика подія, на яку ми чекали й сподівалися. Нарешті це сталося у символічну дату — день трагедії нашого та чеченського народів, коли 23 лютого 1944 року нас виселили в Казахстан. Всі люди, які мали чеченську або інгуську національність були вислані в Казахстан, Киргизстан та інші південні землі».

З його слів ця трагедія досі має наслідки, оскільки інгуші позбавлені своїх земель, які знаходяться у складі Північної Осетії і проблема досі не вирішена.