26 лютого 2014 року близько 15 тисяч кримчан/кримських татар заблокували раду Криму та не дали провести сесію на якій місцева рада повинна була від'єднати Крим від України. Це не зупинило рф і російські солдати все одно окупували Крим. Відбулось це рівно 10 років тому. В Україні цей день став "днем кримського/кримськотатарського спротиву російській окупації"

Про створення пісні, яка присвячена 10-й річниці кримськотатарського спротиву, розповів в етері ГІТу Ісмаїл Курт-Умер співак, соліст Ансамблю пісні і танцю Збройних сил України.

За його словами, один кримський татарин підполковник Сафет Джемалядінов написав цю суїту (циклічна музична форма, складена з кількох контрастних частин, - ред.) музичною мовою.

«Це кримськотатарська суїта присвята. Сафет взяв кримськотатарські народні пісні та склав їх в одну пісню. Коли її слухаєш, то можна уявити та побачити крайні 80 років Криму та кримськотатарського народу», — каже співак.

Як повідомив Ісмаїл, він коли почув «Кримськотатарська сюіту», зрозумів, що це може бути дуже потужний проєкт і вирішив зробити кліп до 26 лютого — Дня спротиву Криму та кримськотатарського народу російській окупації.

«Я запропонував зробити кліп на цю мелодію вищому музичному керівництву ЗСУ. Полковник та головний військовий диригент Ігор Іванович Ішман це підтримав та допоміг мені. Всі колективи, яким запропонували взяти участь погодились на цю пропозицію», — розповів соліст Ансамблю пісні і танцю ЗСУ.

Кліп знімали у 6 містах України – це Чернігів, Дніпро, Одеса, Вінниця, Львів, Київ, у яких взяли участь 8 славетних музичних колективів ЗСУ.

«Наш меседж був у тому, щоб показати, що усі Збройні сили України в обличчі восьми військових колективів та вся Україна в обличчі 6 великих міст, підтримують Крим та кримськотатарський народ, а також чекають, коли Кримський півострів повернеться додому до України», — додав Ісмаїл Курт-Умер.

Учасники кліпу:

Режисер, оператор-постановник, монтаж, колір - Станіслав Черкас.

Музика - підполковник Сафет Джемалядінов.

Художниця - Феріде Куртмамедова.

Військовий оркестр центру військово-музичного мистецтва Військово-Морських Сил ЗСУ начальник - капітан 2 рангу Любомир Сукенник м.Одеса.

Військовий оркестр Оперативного командування "Схід" начальник - підполковник Олександр Жарій м. Дніпро.

Військовий оркестр військово-музичного центру Сухопутних військ ЗСУ начальник - майор Павлів Роман м.Чернігів.

Військовий оркестр Національної академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного начальник - підполковник Віктор Цапура м.Львів.

Генеральний спонсор - Всеукраїнська профспілка захисників України, спортсменів та працівників сфер.

Військовий оркестр центру військово-музичного мистецтва Повітряних Сил ЗСУ начальник - підполковник Михайло Гривас заступник - майор Олег Шкуропат м.Вінниця

Колектив маршових барабанів «Клейноди», оркестру Почесної варти м.Київ

Зразково - показовий оркестр ЗСУ Начальник - полковник Ігор Биковський Заслужений академічний Ансамбль пісні і танцю ЗСУ начальник - полковник Сергій Макаренко худ.кер/гол.диригент - полковник Дмитро Антонюк м.Київ