Два роки повномасштабної війни в Україні — це близько 4000 кейсів екоциду, три мільярди гривень довкіллєвих збитків щодня та окупація 40% екологічно цінних територій України.

Про наслідки, які зазнала природа України за два роки повномасштабної війни, розповіла в етері ГІТу Іванна Антонюк, редакторка видання Еко.район.

За її словами міністр захисту довкілля в Україні Руслан Стрілець 24 лютого опублікував умовні підсумки за два роки повномасштабної війни в Україні.

«Якщо говорити про загальну суму збитків довкіллю — це 62,2 мільярди доларів станом на 26 лютого 2024 року», — каже редакторка видання Еко.район.

Conflict and Environment Observatory та Zoi Environment Network провели дослідження про наслідки, яких зазнала природа України за два роки російсько-української війни.

 «Відомо, що третина українського лісу сьогодні окопана, спалена й досі у вогні. А також у атмосферу здійсненно понад 150 мільйонів тонн викидів, яких без цієї війни не було б», — зазначила пані Іванна.

Два роки повномасштабної війни в Україні — це Каховська катастрофа, світові рекорди ракетних обстрілів, безповоротно зруйновані екосистеми, 156 000 квадратних кілометрів замінованих земель.

«Війна завдає багато незворотних наслідків довкіллю України», — наголошує дівчина.

Найбільше негативного впливу зазнали степові екосистеми на півдні та сході України. Підрив Каховської ГЕС та бойові дії на навколо річки Оскіл вплинули на прісноводну систему.

Сума прямих збитків, спричинених підривом Каховської ГЕС, складає щонайменше два мільярди доларів.