У законопроєкт про мобілізацію депутати внесли вже близько 4000 правок і він очікує на розгляд у Верховній Раді України. У новому проєкті закону про мобілізацію скасовується поняття обмеженої придатності.

Чого очікувати обмежено придатним людям від прийняття нового закону про мобілізацію, розповіла в етері ГІТу Любов Галан, співзасновниця та голова правозахисного центру для військовослужбовців «Принцип».

За її словами, дуже багато залежатиме від того, які зміни будуть у підзаконних актах.

«Питання обмежено придатних регулюється 402-м наказом Міністерства оборони про військово-лікарську експертизу. А цей законопроєкт про який ми говоримо всього-на-всього вирішує питання є ця категорія чи нема. У підсумку її хочуть викреслити», — каже Любов Галан.

Але цей же законопроєкт звичайно встановлює строки і терміни в які мають бути внесені зміни до підзаконних актів. У нашому випадку — це в першу чергу 402 наказ про військово-лікарську експертизу і відповідно встановлюють строки переогляду, які мають люди пройти.

На думку правозахисного центру для військовослужбовців «Принцип», проблема обмежено придатних ― це кадрова проблема.

«Тому наша організація вважає, що навіть коли держава ухвалить рішення виключити статус обмежено придатних із 402-го наказу, при переформатуванні наказу під новий закон має бути врахований проміжний стан, де люди з певними важкими функціональними порушеннями організму матимуть можливість не служити як придатні», — повідомила засновниця центру «Принцип».

Як розповіла пані Любов, організації зрозуміла логіка звідки взялась ця історія про скасування обмежено придатних.

«Але на мою думку, лише цими змінами чи таким інструментом як ці зміни, проблему не вирішити. Нам треба більш системні рішення. Цілі, які ставились цим рішенням не будуть досягнуті до кінця і треба по-іншому нести розмову про придатність загалом», — наголосила жінка.

Крім того, у рамках українського досвіду ми не можемо використати навіть найкращі практики інших країн, де зовсім інша армія, інший контекст війни і немає потреби у постійному наповненні війська, — додала вона.