Українська православна церква Київського патріархату анулювала медаль військового та ЛГБТ-активіста Віктора Пилипенка через його сексуальну орієнтацію. Інші захисники та діячі відмовились від нагород УПЦ КП на знак підтримки. 

Детальніше про цю ситуацію розповів в етері ГІТу Павло Шатохін, громадський активіст, аналітик, інженер.

За його словами, В УПЦ КП заявили, що нагородили Пилипенка "виключно як захисника України, а не як активіста ЛГБТ" та зазначили, що патріарх Філарет "не знав про його гріховні схильності". 
«Я дізнався про це з новин, побачив, що військовий отримав таку винагороду. І я прочитав пресреліз у якому було обґрунтування чому ця людина не може бути визнана нашою спільнотою Української Православної Церкви Київського Патріархату і особисто філаретом Денисенко, офіційний документ мав якесь окультистське обґрунтування», - каже громадський активіст.

У церкві зазначили, що "Ми дякуємо воїну Віктору Пилипенку (як і всім нашим захисникам за те, що вони захищають нашу свободу та територіальну цілісність) за його військові заслуги, але не розділяємо його гріховних уподобань і агітацію ЛГБТ. Повідомляємо, що зважаючи на відкриту пропаганду гріховної ідеології та заперечення існування Бога, вважати церковну нагороду Віктору Пилипенку від 08.02.2024 р. указ № 27468 – анульованою". 

«Мене це зачепило і обурило, бо я відчував силу вдячності від цієї відзнаки. У хорошої людини, військовослужбовця, який ризикує життям задля захисту України не можна забрати вдячність за це. Ніхто з української громади не давав право церковній спільноті забрати нашу вдячність», - розповів аналітик.

Він акцентує на тому, що захисник територіальної цілісності української держави не перестає ним бути якщо він представник ЛГБТ-спільноти.

« Церква, яка відібрала цю відзнаку не зменшує нашу вдячність Віктору Пилипенко та не зменшує його жертовність. Для мене навпаки втратилась цінність цієї відзнаки. Вони винесли свою уявну чаклунську логіку ще й принизили людину цим», - додав Павло Шатохін.

Тому інженер захотів повернути цю подяку, бо вона для нього не цінна.

«Вони не мають права принижувати людей, а тим більше громадян моєї країни, ця відзнака не може бути інструментом приниження людини», - наголошує гість.