2024 рік вважається роком виборів, адже саме цьогоріч відбудеться велика кількість виборів у різних країнах. Таке трапиться вперше.

Як відстежувати, скільки коштів українські політики спрямовують на рекламу у соцмережах зокрема у Googlе та Facebook, розповіла в етері ГІТу Вікторія Максимова, аналітикиня з партійних фінансів Руху ЧЕСНО.

За її словами, У 2024 році дійсно більша частина населення світу візьме участь у виборах, відповідно цей рік характеризуватиметься великою кількістю політичні агітації. В сучасному світі політична агітація здебільшого відбувається у соцмережах.

Google і Facebook реклама є основними інструментами для проведення політичних digital рекламних кампаній зокрема і в Україні.

«У Facebook ситуація з доступом до інформації про рекламу та витрати всього, що стосується певних соціальних та політичних питань є відкритою в тому числі й для України», — каже аналітикиня.

 Фейсбук має бібліотеку реклами й ці рекламні доступи зберігаються там протягом довгого часу.

«Ми можемо переглянути скільки та хто витрачав та на який період це запускалося», — додає дівчина.

Ситуація з Google — інакша.

«У Google є вичерпний перелік країн, де подібна інформація є відкритою - це країни Європейського Союзу. Україна в цей список не входить. Відповідно, ми не знаємо, хто та скільки витрачав на рекламу у цій соцмережі. Партії, звісно, могли вказати це у своїх фінансових звітах, проте перевірити це неможливо, адже інформація є закритою», — зауважує експертка.

Як повідомила Вікторія Максимова, Реклама у Google є дорожчою, ніж у Facebook.

«Виходить, що один зацікавлений потенційний виборець, який побачить рекламу у Google обійдеться партії або кандидату від цієї партії дорожче, ніж потенційний виборець у Facebook», — наголошує вона.

Більше дізнавайтеся у ВІДЕО: