Проєкт «Творчі мами» з'явився ще на початку російсько-української війни у 2014 році й був покликаний відродити та популяризувати знання та культурні традиції України у сім'ях.

Про проєкт, чим зараз займаються його учасники, в етері Громадського інтерактивного телебачення розповіла керівниця проєкту «Творчі мами» Інна Коляденко.

За її словами, ідея для назви виникла легко, адже прабабусю Інни називали «Творча мама» — вона була майстриня на всі руки і виховувала 8 дітей.

Коляденко поділилась своєю головною метою при створенні проєкту:

«Я хотіла об'єднати жінок України, привернути увагу суспільства до проблем жінок та країни. Хотіла, щоб ми любили українське й передали це дітям».

Як каже організаторка, загалом цей проєкт має 10 різних напрямків:

«Це не тільки виставки, ми почали проводити майстер-класи, організовувати фітнес-пікніки, де ми збирались і говорили про здоровий спосіб життя. Також був жіночий клуб, бо я професійний візажист, ми з дівчатами говорили про стиль, одяг, етно елементи у сучасному українському одязі».

З часом жінка зрозуміла, що «творчі мами» мають створювати і власні проєкти і деякі з них стали партнерами цього. Серед таких проєкт, створений «творчим татом» — «Книжкові сили України», який співпрацює з бібліотеками та популяризує читання.

«10 років — це колосальний досвід. Це моя місія, справа мого життя, як "творчої мами", я ніколи її не залишу. Більше того, я хочу її передати потім своїм нащадкам. "Творчі мами" — це не якась там забавка, а дуже важлива діяльність — бути мамою, займатися творчістю і розвивати українське народне мистецтво. Ця робота на багато поколінь», — зауважує пані Інна.

Повномасштабне вторгнення у 2022 році змусило тимчасово призупинити діяльність, оскільки Інні разом із дітьми довелось тікати за кордон.

«Проте я не припиняла діяльність проєкту. Ми з "творчими мамами" роз'їхались по всьому світу, але підтримуємо зв'язок і розвиваємо творчу діяльність, розповідаємо про Україну за кордоном, а ті, хто лишився в Україні, займаються волонтерством», — розповіла керівниця проєкту.