В рамках відзначення 210-ої річниці від дня його народження відбулись громадські покази фільму Олександра Денисенка «Тарас. Повернення».

Історією зародження цих громадських показів, в етері Громадського інтерактивного телебачення поділилась організаторка міжнародного конкурсу Шевченківських читань «Свобода» Олеся Кривопиша.

За її словами, кінопокази проводять з 2020 року в Шевченківські дні й глядачі, переглядаючи цей фільм, вшановують Тараса Григоровича.

В рамках підтримки фільму та боротьби за його вихід на великі екрани, колись була створена громадська група підтримки.

«Створенню групи сприяло те, що фільм Шевченкіани, на який ми довго чекали, не міг вийти до українського масового глядача, бо існували деякі блокування. Якби мені 4 чи 5 років тому сказали, що в Україні фільм про Тараса Шевченка буде блокуватися для виходу до українського глядача, то я б ніколи не повірила. Проте я бачу, що це реально так», — розповіла Кривопиша.

Як вона каже, у 2019 році фільм намагалися покласти на полицю, жоден дистриб'ютор не брався за показ фільму в кінотеатрах, а за нашим законом, якщо цього не станеться, кінострічку не можна розмістити на інтернет-платформах.

«Для того, щоб фільм вийшов, група людей, що побачила його на одному з перших громадських кінопоказів, 9 березня 2019 року, в Національному музеї Тараса Шевченка, організувала флешмоб, який став міжнародним. Ми закликали людей сфотографуватись із афішами фільму на тлі пам'ятника Тарасу Шевченку у своєму місті та написати пост на підтримку виходу фільму», — пригадує пані Олеся.

За пів року долучились 500 людей з 38 населених пунктів України та 13 країн світу. Як пригадала організаторка, фото надійшли зі США, Канади, Австралії.