На Закарпатті, у дендропарку «Березинка», цвіте занесений до Червоної книги України у статусі «неоціненний» карпатський крокус – шафран Гейфеля

У дендропарку «Березинка», що неподалік від Мукачева на Закарпатті, цвіте карпатський крокус – шафран Гейфеля, що занесений до Червоної книги України у статусі «неоціненний», - пише "Еспресо.Захід".

Він ( що його люди називають також маслянками, серенками або брандушками) має свою особливість: є дикорослим. З цієї - названої на честь угорського лікаря, гомеопата і ботаніка, який у свій вільний час досліджував флору Прикарпаття і Балканського півострова - квітки спецій, правда, не зробиш: для цього використовують посівний шафран, якого у дикій природі немаєі який цвіте восени. Але тим не менше краса шафрану Гейфеля - незаперечна. 

Вчені стверджують, що шафран - одна із найдавніших скультивованих людиною рослин. Є про неї згадки у шумерів, знали її в стародавньому Єгипті, Вавилоні, античних Греції та Римі. Сказано про неї у Пісні Пісень та багатьох інших стародавніх текстах. Адже любили цю рослинку як за красу, так і за її цілющі властивості.

Приміром багато народів використовували її як приправу. Не менше цінували за медичні, косметологічні та інші властивості. І що цікаво – на хімічний відповідник шафрану людство так і не спромоглося. А тим не менше для 1 кг цієї спеції потрібно аж 200 000 квіточок. Тому не дивно, що вона вважається чи не найдорожчою спецією у світі.

Якщо набрати в інтернеті «шафран ( пряність)», то Вікіпедія видасть, що мова про найдорожчу спецію у світі, представлену висушеними приймочками шафрану посівного. Що пряність належить до типових компонентів арабської, іспанської та, частково, європейської кухонь, втім у зв'язку із високою ціною не входить до повсякденного меню. Має яскраво виражені фарбувальні властивості, інколи застосовується як лікарська сировина.

А ще – що перші спроби підробляти шафран дешевшою сировиною відомі з середніх віків. І тоді за такі махінації карали позбавленням життя.

Гід по дендропарку «Березинка» розповідає, що традиційно пік цвітіння цієї квітки припадає на середину березня і що на квадратному метрі може бути від 20 до 100 квіточок. Але весна цього року рання, то й квіти (які тішать, зазвичай, 20-25 днів) зацвіли значно раніше

Зрештою, насправді не так уже й важливо – раніше чи пізніше. Як казав видатний француз Анатоль Франс, кільки б ми не говорили про порожнечу життя, іноді достатньо лише однієї квітки, щоб переконати нас в іншому.