Служба безпеки України в ніч на 13 березня атакувала безпілотниками нафтопереробні заводи у Рязанській, Нижньогородській та Ленінградській області рф. Росія завдяки атакам українських дронів втратила близько 12% своєї нафтопереробної промисловості.

Детальніше про цю інформацію та чи залишиться через ці атаки рф без бензину розповів в етері ГІТу Іван Ступак, військовий експерт, колишній співробітник СБУ.

За його словами, якщо виходити з цифр, то орієнтовно 12% потужностей російської федерації українські спецслужби знищили, але потрібно розуміти, що 100% потужностей знищити не можна через різні обставини. Наприклад, частина підприємств знаходиться за Уралом і поки що до них дотягнутися немає змоги. Можливо пізніше буде така можливість.

«Я бачу що наші спеціальної служби і СБУ і ГУР порадилися зі спеціалістами та фахівцями нафтової галузі і їм сказали та показали куди саме бити — це вакуумно-атмосферна установка, її відновити найважче», — розповів колишній співробітник СБУ.

Він зазначив, що такі дії спрямовані на те, щоб у рф збільшилася оптова ціна, щоб страждало все: перевезення продуктів харчування та все-все, що залежить від палива.

«Ми до цього намагаємося рухатися. Головне створити тиск на бюджет, щоб не було у росіян грошей на виплату зарплати найманцям, а також намагаємося створити економічну турбулентність - це для нас два великі показники, які треба досягнути», — додав він.

Військовий експерт повідомив, що серйозний плюс в тому, що будуть додаткові прильоти по вже відновлених нафтопереробних підприємствах рф.

«Наші фахівці та спеціалісти часто дають окупантам відновитися, вкласти ресурс, гроші та зусилля у відбудування промислових об'єктів, а потім знову роблять хвилю прильотів», — додав він.