Зважаючи на актуалізацію у громаді проблеми безпритульних собак, які несуть загрозу дорослим та дітям, у Рожищі вчергове провели заходи щодо її вирішення.

 Про це повідомляє Рожищенська міська рада.

Днями у місті відповідна служба провела вилов безпритульних тварин. Вдалося спіймати десять тварин, з них – дев'ять самок.

«Контролювати питання, пов'язане з безпритульністю та бездоглядністю собак – це справа не лише влади, а наше спільне з жителями громади завдання, - наголосив директор КП «Дільниця благоустрою» Рожищенської міської ради Юрій Міщук. - При цьому робити це треба у гуманний спосіб, яким наразі є стерилізація».

Стерилізовані собаки не зможуть давати потомство, стерилізація також робить їх більш спокійними. Тож коли вони повернуться назад після стерилізації та кліпсування, то не нестимуть загрози здоров'ю людей. Можливо, деяких з них вдасться прилаштувати у добрі руки.

Якщо ж говорити про грунтовне вирішення проблеми безпритульних тварин, то слід розуміти, що відлов та стерелізація не матимуть сенсу, якщо мешканці громади продовжуватимуть безвідповідально ставитися до цієї проблеми. Допускатимуть безконтрольне розмноження своїх домашніх собак, потомство яких часто потім опиняється на вулиці. Виганятимуть колишніх улюбленців, залишаючи їх напризволяще, дозволятимуть собакам без догляду гуляти поза межами свого домогосподарства.

Раніше у громаді повідомляли, що на вулицях та в місцях загального користування Рожища і сільських населених пунктів, зокрема Дубища, розгулюють зграї собак, які створюють небезпеку як для дітей, так і для дорослих. Тварини зазвичай не безпритульні, а мають господарів, адже деякі з них навіть з ошийниками. Жителі громади часто випускають тварин з дому, не задумуючись, де вони і що роблять. Такі тварини є загрозою для оточуючих, практика свідчить, що багато людей стають жертвами їх нападу.

Бездоглядні собаки – це проблема, яку маємо вирішувати спільно, - наголошують у міській раді і звертаються з проханням до всіх: дотримуйтеся правил утримання домашніх тварин, будьте відповідальними за своїх улюбленців і зграї бездоглядних собак на вулицях зникнуть.

У разі ж порушення відповідних правил тримання собак та (або) у разі заподіяння тваринами негативних наслідків, їх власники можуть бути притягнуті до адміністративної та кримінальної відповідальності.