У Луцьку медцентр, який має філії по всій Україні, видає пацієнтам медичні довідки без необхідних обстежень.

Цей факт виявили у ході розслідування, деталі якого розповіла в етері Громадського інтерактивного телебачення журналістка «Сили правди» Ірина Кравчук.

Як вона повідомила, спершу увагу привернула яскрава вивіска «Медичні довідки» на Ковельській, 5, у Луцьку. Згодом центру журналістських розслідувань стало відомо й про те, що ці довідки можна отримати всього за 15 хвилин.

Ірина спробувала отримати там довідку для керування транспортними засобами:

«Мене одразу попередили, що треба пройти тільки окуліста та сімейного лікаря, а також здати аналіз на визначення резус-фактору крові. Це звучало дуже дивно, оскільки там потрібні огляд, щонайменше, 5 лікарів, загальний аналіз крові, кардіограма і обов'язкове обстеження психіатром. Нам видали цю довідку і вклались в 14 хвилин».

Зі її слів, на виданій довідці було зазначене прізвище лікарки Оксани Поторжанської, яка була відсутня та не проводила огляд. Журналісти намагались їй зателефонувати, проте вона заблокувала номери.

Оскільки Поторжанська працює у Поліклініці №2, до неї прийшли під час робочого дня:

«Пані Оксана одразу зрозуміла, хто до неї прийшов і намагалась виставити нас за двері, що їй вдалося. Я думаю, вона грає там свою роль, нічого конкретного про неї сказати не можу, але вона точно співпрацює з "Начмедом" і паралельно працює у поліклініці».

Після візиту журналістів, лікарка повідомила про це керівництву «Начмеда» та їхньому юристу Вадиму Ровенському.

«Ми завітали до цього підприємства, щоб розібратися у ситуації. Директор луцької філії "Начмеда" відмовився від коментарів і не назвав своє ім'я», — каже Кравчук та додає, що відеозйомку журналістам заборонили.

Після цього телефоном із ними переговорив юрист.

Ірина зауважила, що засновник центру вже притягався до відповідальності за підробку медичних документів:

«Це підприємство було створене Олексієм Стрельбіцьким, який кілька років тому розпочав злочинну діяльність — фігурував у кримінальному провадженні щодо підробки меддовідок, коли працював директором іншого медичного центру "Звіробій". Після цього він відкрив ще один медцентр "НМЦ Профпатології" і, вже коли йому анулювали ліцензію, відкрив "Начмед"».

Підсумовуючи розслідувачка зазначила, що згідно аналітичної системи «You control», філії «Начмеду» працюють у 11 містах України, але ліцензії на подібну діяльність мають лише три з них. В той же час, на своїх сайтах вказують, що мають 15 філій.

Журналісти сподіваються, що після розслідування, правоохоронні органи відреагують належним чином і така діяльність припиниться.