У Ковельському МТМО вперше провели ендоваскулярну операцію із закриття множинних дефектів міжпередсердної перетинки.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Ковельського МТМО.

Вроджену ваду серця 40-річній пацієнтці (мамі 4-х дітей) діагностували зовсім недавно. Вона скаржилась на швидку втомлюваність та задишку.

Хвора пройшла обстеження на базі кардіохірургічного центру нашого медичного об’єднання. Результат ультразвукового дослідження серця, який провела лікар-кардіолог Ольга Танська, підтвердив наявність у жінки вродженої патології, про яку вона навіть не підозрювала.

Діаметр найбільшого із декількох отворів сягав 4 см. Така патологія є небезпечною При потраплянні частини крові з лівого передсердя в праве відбувається об’ємне перевантаження правого шлуночка, гіпертрофія його, підвищення тиску в легеневій артерії (легенева гіпертензія). При тривалій гіпертензії зміни в судинах легень стають незворотними.

Корекція вади серця проводилась ендоваскулярно. Через прокол у стегновій судині встановили оклюдер - серцевий імплант, який у складеному стані через катетер провели до передсердя і там розкрили, надійно закривши отвори у перетинці.

Операція пройшла успішно, пацієнтку перевели у палату інтенсивної терапії, де вона перебуватиме під наглядом лікарів ще декілька днів.

«Щиро дякуємо кандидату медичних наук, серцево-судинному лікарю-хірургу Науково-практичного Медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України Аркадію Довгалюку, який провів операцію спільно з фахівцями Ковельського МТМО. Відзначимо зладжену командну роботу наших лікарів: Володимира Танського, Павла Андрєєва, Тараса Окуня, Сергія Прудкого, Ольги Танської. А також середнього медичного персоналу: Світлани Мельничук, Оксани Філіпчук та Юлії Мельник», - йдеться у повідомленні.

Ще зовсім недавно такі оперативні втручання проводилися лише у спеціалізованих клініках. Тепер вони доступні і у Ковельському МТМО