Президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

Раніше законопроєкт про мобілізацію №10449 був направлений на підпис президенту України Володимиру Зеленському. 

Більшість норм закону стануть чинними через місяць. Зеленський казав, що цей законопроєкт допоможе військовому керівництву країни, а також він містить норми для підтримки війська, яке постійно перебуває на фронті, зокрема, завдяки ротаціям та відпусткам.

Закон про мобілізацію

Нагадаємо, що 11 квітня 2024 року Верховна Рада схвалила в другому читанні законопроєкт про мобілізацію №10449. За відповідне рішення проголосували 283 народних депутатів.

За результатами напрацювання законопроєкт суттєво змінився, порівняно з початковою редакцією. Деякі положення:

  • Громадяни, які перебувають на військовому обліку, в добровільному порядку можуть зареєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного чи резервіста. Це право, а не обов'язок.
  • Під час проведення мобілізації чоловіки віком від 18 до 60 років зобов'язані мати при собі військово-обліковий документ і предʼявляти його на вимогу представника ТЦК або поліціянта. Процес перевірки документів може фіксуватися на камеру або телефон. У прикордонній смузі й на пунктах пропуску через державний кордон військово-обліковий документ може вимагати предʼявити прикордонник.
  • Отримати документи в закордонних дипломатичних установах України військовозобов'язані віком від 18 до 60 років зможуть тільки за наявності в них військово-облікових документів.
  • Паспорт і закордонний паспорт військовозобов'язані також зможуть оформити, якщо матимуть при собі військово-облікові документи.
  • Для ухилянтів від мобілізації передбачається покарання у вигляді тимчасового обмеження на керування транспортними засобами – за рішенням суду.
  • Замість строкової планується запровадити базову військову службу. Її проходитимуть громадяни від 18 до 25 років. Вони зможуть самостійно обрати період проходження служби до досягнення 24-річного віку.
  • Обовʼязкової мобілізації жінок не планується. Вони підлягають взяттю на військовий облік, якщо придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком і здобули медичну або фармацевтичну освіти. жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу під час воєнного стану в добровільному порядку.

Читайте також:

Нові правила мобілізації: що потрібно знати

Кого взагалі не призвуть на службу під час мобілізації: пояснення

Влада «похоронила» мобілізацію одним реченням в законі, - офіцер ЗСУ Лапін з Волині