Випадок бруцельозу у Луцькій громаді, який зафіксували на Волині вперше за останні 20 років, комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій визнала надзвичайною ситуацією природного характеру.

Про це повідомили на сайті Луцької міської ради.

У засіданні комісії взяли участь медики, епідеміологи, рятувальники і представники Держпродспоживслужби. Комісія вирішила, що діагностикою бруцельозу має займатися Волинська обласна інфекційна лікарня. Серед сімейних лікарів та терапевтів проведуть семінари та роз'яснять правила діагностики хвороби.

До 10 квітня Держпродспоживслужба має провести додаткові рейди з обстеження домашнього господарства в селі Прилуцьке. Зокрема мають лабораторно дослідити тварин на наявність хвороби.

«Також для попередження виникнення нових випадків бруцельозу потрібно посилити ветеринарно-санітарний нагляд з проведенням державних позапланових заходів нагляду на ринках міста Луцька», — зазначили у рішенні комісії.

Бруцельоз – інфекційне захворювання у людей, спричинене мікроорганізмами роду Brucella, яке передається контактним шляхом від тварин-носіїв збудника (великої рогатої худоби, овець, кіз, свиней, кролів, оленів) чи їх інфікованими продуктами або тканинами. Хвороба має схильність до хронічного рецидивного перебігу з переважним ураженням органів руху та опори, нервової і сечостатевої систем організму.

Як зазначили в обласному центрі контролю і профілактики хвороб, щоб убезпечити себе від хвороби, потрібно виключити споживання сирого молока і молочних продуктів. Волинян закликають не купувати м'ясо та молоко на стихійних ринках. Споживати м'ясо потрібно лише після ретельної термічної обробки. Це ж стосується і молочних продуктів.

Нагадаємо, на Волині зареєстровано випадок захворювання на бруцельоз, яке в області не реєстрували майже 20 років. Захворів 60-річний мешканець Луцька.

Фото з відкритих джерел