У четвер, 4 квітня, рожищани мали нагоду познайомитися з найсуперечливішою прем’єрою 2023 року – виставою «Колаборант» за п’єсою Дмитра Корчинського. А представити її на рожищенській сцені актори столичного театру «Культ».

За словами співорганізаторки дійства Ірини Ющук, всі гроші отримані від продажу квитків підуть на підтримку бійців 1 ОШБ Да Вінчі. Також охочі мали нагоду придбати речі з принтом національних Героїв або просто задонатити на потреби військових.  Загалом цього дня вдалося зібрати понад 30 тисяч гривень. 

За задумом автора Дмитра Корчинського, п’єса присвячена переусвідомленню мотивів та сутності колаборанта – хто він, чому і як стає зрадником, кого любить, чого прагне, чого боїться та чим закінчить?

Особливістю постановки є те, що у виставі немає жодного позитивного героя. Всі негативні. З перших хвилин персонажі викликають зневагу у глядачів. І коли розумієш, що історія заснована на реальних персонах та подіях, що люди, які народилися в Україні, зраджують своїх земляків та Батьківщину – стає ще огидніше. 

Тому не дивно, що у залі лунали схвальні вигуки, коли колаборанти в кінці п’єси отримали по заслугах за свої дії та вчинки.

Під вигуки «Слава Україні» на сцені порвали портрет путіна, а актори отримали гучні оплески від рожищан за вміння передати всю ницість зрадників країни.