Днями спікер Палати представників США Майк Джонсон коментуючи прохання Києва дозволити удари американською зброєю по території росії заявив, що США мають дозволити Україні вести війну «так, як вона вважає за потрібне».

Раніше комітет з розвідки Палати представників США оприлюднив звернення групи конгресменів від обох партій до міністра оборони Ллойда Остіна з закликом пришвидшити постачання озброєнь Україні та дозволити Україні атакувати цілі в росії.

Наразі бойові дії перемістилися на територію росії. Так звана «спеціальна військова операція» та її масова підтримка серед широких верств населення країни-окупанта базувалася на почутті власної безкарності. Вони прекрасно розуміли, що українська сторона до певного часу не мала можливості дати адекватну відповідь по їх території. Тактико-технічні характеристики нашої зброї не дозволяли це зробити. Наприклад, дальність ураження «Точка-У» — до 120 км, що не йде у порівняння із тактико-технічними характеристиками західних зразків озброєння і військової техніки.

Саме завдяки цим видам озброєння Україна готова наносити удари по росії у відповідь на їх терористичні дії.

Наразі найімовірніші варіанти удару з боку України – це або атаки засобами малої дальності в прикордонних областях, по периметру, тобто від анексованого Криму до Брянська, або диверсії у глибині території рф. Найбільша ймовірність подібних атак – це Брянськ, Курськ, Бєлгород та Крим, оскільки вони у безпосередній близькості. У зоні ризику – також Краснодарський край.

Цілями атак ГУР МОУ на території країни-окупанта стають виключно військові об’єкти. Це об’єкти збройних сил рф, з яких здійснюються удари по Україні, зокрема логістичні центри, командні пункти або гарнізони з великою кількістю солдатів.

Крім того, безпілотники ГУР системно атакують стратегічні підприємства нафтопереробної галузі безпосередньо на території самої рф. Таким чином українським розвідтовариством створюються передумови, коли росіянам доведеться обирати, що саме захищати: або свою нафтопереробну і металургійну галузі, або ж окупаційні війська в Україні.

Натомість у разі ухвалення рішення щодо викорстанння західної зброї для ударів по російській території українська сторона буде мати можливість нанести удари відплати по законним військовим цілям у глибинних районах країни-окупанта.

Оскільки ми ведемо оборонну війну, удари по громадянській інфраструктурі росії не мають жодного військового значення. Мають значення лише удари по військовій інфраструктурі: по аеродромах та місцях постійної дислокації військ.

Свого часу ексголовнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний зауважив, що головною особливістю військового протистояння між Україною та росією є разюча відмінність між супротивниками у можливостях завдавати одне одному ударів з далеких і наддалеких дистанцій: дальність польоту російських крилатих ракет становить близько 2000 км, українські ракети летять максимум на 100.

«Поки таке становище зберігатиметься, ця війна може тривати роками... Звісно, неможливо одномоментно позбавити супротивника такої суттєвої переваги. Але цілком можливо протиставити ворогові свою спроможність діяти подібним чином і на подібну дальність», – зауважував він.

На моє переконання Україна повинна проводити відповідну роботу зі своїми партнерами для того, щоб вони надали їй такі наддалекі види озброєння, адже наявність самої можливості загрози використання ЗСУ засобів ураження відповідної дальності змушуватиме рф по-іншому розглядати сам характер війни з Україною.

Нещодавно в інтерв’ю агентству Reuters Девід Кемерон заявив, що Україна має право використовувати зброю, надану Британією, для завдавання ударів по цілях на території росії.

За словами глави британського МЗС, Київ має вирішувати, чи використовувати зброю для ударів по російській території. «Україна має це право. Подібно до того, як росія завдає ударів всередині України, ви можете повністю зрозуміти, чому Україна потребує того, щоб переконатися, що вона захищається. Що стосується того, що роблять українці, то, на наш погляд, це їхнє рішення про те, як використовувати цю зброю», — сказав Кемерон під час візиту до Києва.

У Кремлі на ці заяви Кемерона відреагували досить нервово. Так, наприклад, Пєсков назвав це небезпечною заявою і звинуватив британську сторону у «прямій ескалації напруженості». І наостанок попередив про загрозу європейській безпеці.

Примітно, що вже після погроз Пєскова прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак оголосив, що його країна виділяє Україні черговий пакет військово-технічної, який серед іншого включає 1 600 ракет, зокрема далекобійні Storm Shadow.

Своєю чергою прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас заявила, що за прикладом Великої Британії мають піти й інші країни. На її думку, Київ потребує як негайної військової допомоги союзників, так і довгострокової підтримки.

Подібна риторика свідчить про те, що відбулися тектонічні зміни в розумінні самого характеру війни. Країни Заходу, насамперед Велика Британія, прекрасно розуміють ту загрозу, яку несе російська федерація блоку НАТО. Тому частина наших західних союзників вживає контрзаходів з метою недопущення перенесення театру бойових дій безпосередньо на територію країн НАТО.

Натомість США досі не ухвалили рішення щодо викорстанння Україною зброї американського виробництва для ударів по російській території. США не дозволять цього через страх, що американська зброя, яка буде вражати цілі в Росії, може спровокувати ескалацію конфлікту.

Нинішні обмеження ставлять Україну в скрутне становище, оскільки ракети, які вражають мирні українські міста, часто випускаються над територією росії літаками, які злітають з аеродромів усередині цієї країни. Те саме стосується російських ударних дронів. Вони залишають бази в росії лише для того, щоб атакувати житлові будинки в Україні.

Наразі Україна наполегливо працює над розробкою власних ракет великої дальності. Але потрібен час, щоб вони були готові до широкого використання на полі бою. Водночас західна зброя довела свою ефективність під час ударів по російських військових базах на окупованій українській території – там дозволено використовувати як поставлені США ATACMS, так і крилаті ракети з Франції та Великої Британії.

Утім, якщо росія не захоче сісти за стіл переговорів з урахуванням позиції України у цьому питанні, то я не виключаю, що США можуть переглянути свою позицію щодо заборони на використання зброї для ударів по території рф. Справа утім, що удари виключно українською зброєю вже завдали серйозних збитків країні-окупанту. Відповідно, Кремлю дають зрозуміти можливі сценарії для російської сторони у разі застосування американського озброєння.

Основні зусилля американської сторони направлені на те щоби дати зрозуміти Кремлю, що не варто ескалювати конфлікт і затягувати війну.

Нагадаю, Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю Reuters підтвердив, що Україна веде переговори з міжнародними партнерами про можливість завдавати ударів їхньою зброєю по цілях на території росії.

Дмитро СНЄГИРЬОВ (керівник ГІ «Права справа», воєнний експерт, спеціально для ГІТу)