Зонування простору, топіарне мистецтво, міксбордери, мощення, мульчування, живоплоти - ці та інші техніки ландшафтного дизайну лісівники широко застосовують на практиці. 

Гарний тому приклад - Тетяна Клямар, яка працює на посаді помічниці лісничого Залізницького лісництва філії «Любешівське лісомисливське господарство» ДП "Ліси України".

Працює відносно недавно. Але вже встигла докласти рук до ландшафтного дизайну, що на території самої філії та лісництва. Скоро справа дійде і до інших лісництв, тому що робота дівчини направду цікава. Тим більше, Тетяна сама виявляє таку ініціативу, - пише Поліський лісовий офіс.

Вирощування декоративних рослин та ландшафтний дизайн – це хобі. 

Але настільки сильне та швидкопрогресуюче, що немає сумнівів: Тетяна перетворить його у справу життя.

«Це з самого дитинства. Все починалося з квітів і дійшло до лісу. Завжди створювала біля дому квітники. Ніколи не забуду цю історію. Зовсім маленька ще – років 4 мені було – з мамою пішла на базар. А там жінка квіти продає. Я так просила купити мені їх, аж до сліз. Мама дістає гроші, а та продавчиня каже – я тобі все дарую. То були перші висаджені власноруч квіти. Минулого року ми з тією жінкою зустрілися. І вона мене впізнала! Я теж, звісно. Поговорили. Я дуже вдячна за той подарунок, це справило на мене особливе враження і додало натхнення», – розповідає Тетяна Клямар.


Звісно, всі вазони у школі, вдома, всі квітники у селі, навіть багато сусідських – тепер вирощені з допомогою Тетяни. Люди вже знають про здібності дівчини, тому просять консультації і допомоги.

А біля дому дівчина сама створила сад. Тут росте понад 80 різних видів дерев, які сама ж прищеплювала. То було 4 роки тому.

«Найбільше мене зараз захоплює мистецтво топіарингу, міксбордеру. Постійно читаю про все це. Благо, зараз є багато інформації у вільному доступі. Але мені цього замало – мрію вчитися від професіоналів. Я знаю, що в мене вийде. Я й зараз просто підходжу до дерева і вже бачу, яким воно має бути», – каже дівчина.

Сама ж вважає, що все це генетично. І пішло від прадідусів. Вони мали найбільші на Волині сади. І величезну ферму, де працювали майже всі мешканці села.

Така ж ситуація - з лісовими видами. Дівчина знає, що, коли та як краще зробити, аби рослинка виросла витривалою.

А щодо декоративних, то це особлива любов.

«Приходжу я перший раз на роботу. Дивлюся – територія така гарна, продумано озеленена. Так захотілося і тут попрацювати. Стала доглядати за рослинами, тоді й мені дозволи додати щось новеньке. А в цій справі треба обережно, все необхідно зробити правильно. Для цього - знати, які рослини можуть співіснувати на одній території. Словом, я дуже люблю вирощувати і доглядати за рослинами. Це таке задоволення бачити, як вони відповідають красою», – із захватом говорить Тетяна.