На сьогодні не тільки Генштаб ЗСУ, а й іноземні спецслужби називають цифру в 500 тис. безповоротних і санітарних втрат армії рф від початку її повномасштабного вторгнення в Україну.

За оцінкою британської розвідки, загальна кількість російських втрат вбитими і пораненими з початку повномасштабної війни досягла 500 тисяч осіб, що є відображенням виснажливого наступу, який росія продовжує вести на широкому фронті.

До початку Харківського наступу, згідно з інформацією Генштабу Збройних сил України, добові втрати окупантів були на рівні близько 800 осіб. Зараз це 1300-1500.

Своєю чергою британська розвідка інформує, що в травні середні втрати російського особового складу становили понад 1200 осіб на день – це найвищий показник з початку повномасштабної війни.

Тобто можна говорити про те, що втрати зросли практично на 50%.

На Харківський напрямок вчасно і досить успішно було введено підкріплення у вигляді підрозділів Головного управління розвідки Міністерства оборони України (ГУР МОУ). Це мотивовані підрозділи, які мають практичний досвід ведення бойових дій в умовах міської забудови. А міські бої — це бої високої інтенсивності. І, відповідно, той характер боїв, який був нав’язаний російськими окупантами, й призвів до різкого збільшення втрат в особовому складі.

Саме введення резервів Збройних сил України, зокрема батальйонів ГУР МО, дало змогу стабілізувати ситуацію на цій ділянці фронту.

За інформацією Головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, на Харківському напрямку окупанти намагаються просуватися в бік Липців, але зазнають значних втрат та не мають успіху.

У Вовчанську головна задача ЗСУ стримати ворога, завдати йому максимальних втрат та поступово просуватись вперед. Наразі місто Вовчанськ контролюють на 70% саме підрозділи Сил оборони України.

Що стосується можливостей російських окупантів поповнювати втрати особового складу, то вони у противника є.

Загальний мобілізаційний резерв російської армії — близько 12 млн осіб. Але це якщо буде оголошена загальна мобілізація. Проте наявність саме цієї кількості потенційних учасників так званої «спеціальної воєнної операції» дозволяє говорити про можливі подальші сценарії з боку російської федерації.

У рф поки що є можливість поповнювати війська на рівні 40-50 тис. особового складу на місяць. Для цих цілей країна-агресор використовує три основні джерела.

Перше — тотальний характер мобілізації на окупованих територіях, насамперед у Луганській і Донецькій областях. Віковий ценз там було збільшено з 55 років до 65. З 18 до 65 років усіх фактично вигрібають. І вирішують для себе два завдання одночасно: поповнення особового складу окупаційних військ і зміна демографічної ситуації, заміщаючи чоловіче населення так званими «понаєхавшими». Це або громадяни країн Середньої Азії, або росіяни з неблагополучних територій російської федерації.

Друге джерело, це так званий спецконтингент «К» — ув’язнені, які після указу путіна мають право підписати контракт із Міністерством оборони росії, оминаючи приватні військові компанії.

І третій контингент — це якраз приватні військові компанії, так звані добровольці, зокрема з країн Африки. На цей момент, до речі, на Харківському напрямку вже підтверджено кілька десятків фактів загибелі громадян саме африканських країн. Це насамперед Сомалі, Судан. Є повідомлення про загибель громадян Непалу.

Міністерство оборони російської федерації проводить вербування на території цих країн, обіцяючи зарплату в розмірі 500-700 доларів.

Це мінімальний рівень зарплати, враховуючи грошове забезпечення військовослужбовців окупаційної армії. Таким чином вони намагаються заповнити можливості поповнення особового складу без проведення або часткової, або тотальної мобілізації на території росії.

росія продовжує набирати додаткові сили для підтримки витратних хвильових атак, намагаючись таким чином послабити українську оборону.

Однак потреба в постійному поповненні особового складу на передовій майже напевно і надалі обмежуватиме здатність росії формувати підрозділи з більш високим рівнем боєздатності.

Нагадаю, за час повномасштабної війни, станом на 1 червня 2024 року, російська армія втратила понад 508 тис. бійців убитими або пораненими.

Дмитро СНЄГИРЬОВ (керівник ГІ «Права справа», воєнний експерт, спеціально для ГІТу)