18 липня у Володимирі відбулась презентація попереднього формату Місцевого плану управління відходами у Володимир-Волинській міській територіальній громаді.

Про це повідомили на сайті Володимирської міськради.

Громада, як партнер Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», реалізовує проєкт «Підтримка реалізації системи управління відходами на місцевому рівні» у співпраці з ГО «Еколтава». Завдяки перемозі у відповідному конкурсі отримала право на повний супровід розробки місцевого плану управління відходами відповідно до вимог нового законодавства, яке вступило в дію з липня 2023 року.

На початку зустрічі перший заступник міського голови Ярослав Матвійчук подякував Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» та громадській організації «Еколтава» за посильну допомогу громаді як в цілому, так і по конкретному напрямку, що є важливим на загальнодержавному та регіональних рівнях.

За його словами, на рівні громади активно працюють над впровадженням системи управління відходами, задля чого провели морфологічне дослідження відходів в громаді. Такий підхід дав можливість побачити, що понад 40 відсотків сміття – органічне, яке можна в подальшому використовувати для компостування.

«Також, в громаді ведеться робота із заміни сміттєвих баків на сучасні євроконтейнери, облаштовуються нового формату сміттєві майданчики з частковим сортуванням відходів. Міркуємо над тим, як поліпшити процес збору та сортування сміття у приватному секторі. Намагаємось зробити нашу громаду чистою, дбаючи про ліквідацію стихійних сміттєзвалищ. Розуміємо, що нам потрібно більш активно працювати у напрямку сортування сміття, його подальшої переробки та проведення відповідної інформаційно-просвітницької роботи серед населення», – зазначив пан Ярослав.

Фахівчиня з надання муніципальних послуг, головна технічна експертка грантового компонента Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» Віталіна Старчик назвала Володимир-Волинську громаду унікальною, оскільки вона єдина серед усіх учасників проєкту працювала над розробкою не лише плану, а й дорожньої карти управління відходами.

Нині триває процес розробки регіональної стратегії управління відходами, яка має бути затверджена наступного року.

Директор компанії «Атон Інжиніринг» Ігор Сліпець презентував напрацювання місцевого плану управління місцевими відходами, який включає аналіз існуючої ситуації, а також заходи і завдання, які необхідно реалізувати, аби покращити ситуацію з управлінням відходами в громаді, запровадивши, зокрема, роздільний збір сміття, сортування, переробку, здійснивши очищення території від стихійних сміттєзвалищ тощо.

Зазначимо, що відповідно до Закону України “Про управління відходами” такий документ є обов’язковим до розробки для всіх територіальних громад. Для цього ще є час, оскільки наразі не розроблені або не актуалізовані регіональні плани управління відходами, які будуть затверджені на рівні областей відповідно до оновленого Національного плану управління відходами, що вже пройшов стратегічно екологічну оцінку.

Насамкінець представники проєкту вручили Ярославу Матвійчуку методичку із кращими практиками інформаційної кампанії в сфері управління відходами, яку поки що не отримала ще жодна із громад-учасниць.

Фото: Володимирська міська рада