23 липня до Луцька завітали письменниці Люба Деркач та Леся Яцута, щоб презентувати свої нові книги «Темен» і «Навіяні». Обидві книги вийшли у видавництві «БукБанда» та були написані у жанрі фентезі.

В рамках зустрічі авторки розповіли про свої книжки та дали підказки, як побудувати новий світ з нуля і вплести вигадане у реальність.

Книга «Темен» авторки Лесі Яцути розповідає захоплюючу історію про юну дівчину Славиму, яка несподівано потрапляє у світ, де панує магія та загадкові істоти. Славима — звичайна дівчина з сучасного світу, яка одного дня виявляє, що вона обрана для важливої місії у магічному світі Темен.

Леся розповіла про особливості своїх персонажів:

«Теменці не живуть вдень. Вони не ходять під сонцем, не переносять високих температур, але при цьому вони темношкірі, сіроокі та біловолосі».

Виключенням стала персонажка, у тіло якої переселяється головна героїня Славима. Вона мала золотаве волосся і очі, до того ж шкіра її була світліша, ніж у інших теменців, через що вважалась обраною.

Головним антагоністом в історії виступає Морад — єдиносвятитель у домі корони.

За словами письменниці, він неприємна людина, але працювати над створенням цього персонажа їй було досить легко.

Найважче у роботі над сюжетом авторці далась сцена насилля, оскільки вона не любить дії такого роду і кров.

Леся Яцута поділилась із гостями заходу, що планує викласти історію Темену у трилогії, тому читачі зможуть насолодитися твором у повній мірі.

У центрі історії Люби Деркач «Навіяні» постає Ярина, яка колись була людиною, але доля вибрала для неї інший шлях, перетворивши на Лісову Матір – покровительку дітей Наві.

З часом домівкою магічних істот стають не тільки лісові хащі, а й міста.

Лісова Мати розуміє, що все змінюється і грані між світами стираються. Перед головною героїнею постає завдання знайти гармонію між двома світами й навчити цьому інших.

За словами авторки, серед Наві зустрічаються різноманітні види істот, деякі з них є рідкісними, а інші більш розповсюдженими. Проте всі вони мають свої особливості та відмінності. Одним із найрідкісніших персонажів був дводушник.

«Про нього існує лише одна легенда, яку я змогла відшукати. Дводушник це істота, яка має два серця — людське і вовче. Він дуже близький до вовкулаки, але там є відмінності», — розповіла про цю міфологічну істоту Люба.

Як сама каже, обирала наві серед міфологічних істот, які були цікавими.

Зізналась, що найважче було працювати над персонажем лісовика, оскільки він був одним із антагоністів історії.

«Спочатку він був у мене трошки картонним, але потім я його докрутила один раз, коли нарешті придумала, в чому одна із його проблем — чому він боїться змін? Нова Лісова матір — це зміни, а він намагається її контролювати, щоб вони не відбувались. Проте зміни відбуваються, бо таке життя», — каже письменниця.

Люба Деркач від початку написання своєї історії збиралась викласти її не в одній книзі. Проте у ході роботи історія зазнавала змін, а під впливом повномасштабного вторгнення змінювались і плани письменниці, через що тоді вона вирішила видати одну книгу.

«Я не була впевнена, що я зможу, тоді це було занадто важко. Зараз проходжу певний етап рефлексії та переосмислення, тому друга частина буде», — запевнила читачів письменниця та додала, що робота над продовженням вже триває.

Наприкінці заходу відвідувачі поставили власні запитання, зокрема й ті, що стосувались порад для створення власної книги.

Відтак Люба підказала авторам знайти для себе бета-рідера, який буде здатен не тільки хвалити, а й критикувати твір, що допоможе насправді якісно доопрацювати його.

Леся у свою чергу радила розсилати свій рукопис у різні видавництва, не витрачаючи час на очікування відповіді від одного конкретного.

Після завершення заходу шанувальники мали змогу придбати книгу, поділитися враженнями та отримати автографи від Люби та Лесі.