Вперше термін «гендер» закріпився в нашому законодавстві у 2005 році в Законі «Про забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків».

Нагадаємо, гендерно-правова експертиза — це дієвий інструмент «скринінгу» нормативно-правового акту, який перевіряє, чи не порушує він принцип забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Про це в етері ГІТу обговорювали з Яриною Бущак, юристкою та аналітикинею аналітичного центру «ЮрФем».
Вона наголошує на важливості гендерно-правової експертизи в українському законодавстві.

«У 2018 році цей порядок було переглянуто, і це стало значною перемогою для громадянського суспільства», — зазначає Ярина Бущак.

Цей закон визначає, що гендерно-правова експертиза — це аналіз чинного законодавства на відповідність принципу рівності прав і можливостей жінок та чоловіків.
"У порядку від 2018 року не визначено, як саме Міністерство юстиції має проводити гендерно-правову експертизу", — каже юристка.
Це призводить до того, що нормативно-правові акти не обов'язково проходять гендерно-правову експертизу. Громадські організації, такі як аналітичний центр «ЮрФем», лише надають рекомендації, які законотворець може враховувати або ігнорувати.
"Вона (рекомендація, — ред.), може складатися з різних питань і в кінцевому результаті визначити: чи цей нормативно-правовий акт може бути прийнятий, чи його потрібно повернути на доопрацювання", — додає Бущак.
Також вона зазначає, що в Європейському Союзі така експертиза є обов'язковою і включає кілька рівнів перевірки нормативно-правового акту.
"Ми маємо вживати дієвих заходів для забезпечення участі жінок у мирних процесах", — зауважує Ярина.
Вона каже, що зараз Україна проходить етап переговорів для вступу до Європейського Союзу і вони включатимуть процес зміни українського законодавства для гармонізації з європейським та вимогами ЄС.

Підсумовуючи Ярина Бущак додає, що гендерно-правова експертиза є критично важливою для забезпечення рівності прав і можливостей в Україні. Впровадження її на обов'язковому рівні дозволить Україні відповідати європейським стандартам та сприятиме розвитку громадянського суспільства.