Для підтримки ідеї створення заказника «Чичиклійський степ» у межах Веселинівської громади на Миколаївщині екологи Української природоохоронної групи створять екологічну стежку «Долина троянд».

Назва «Долина троянд» для екостежки з’явилася не дарма: 3 століття тому в цих місцях існувало татарське селище-фортеця Чикчахли (Чичиклія), що означає буквально «долина троянд». У другій половині XVIII ст. на місці фортеці виникло сучасне село Покровка, на схід від якої колись текла повновода річка Чичиклія.

За задумом, протяжність екостежки становитиме трохи більше кілометра, тож на прогулянку стежкою піде приблизно година. На маршруті передбачено 5 зупинок. На кожній з них буде споруджено інформаційні стенди. На екостежці відпочивальники зможуть дізнатися про історію регіону, про природну цінність долини, про місцевих тварин і рослини, про особливості ландшафту, а також про екосистемні послуги, що їх надають степи людині.

 «Ми очікуємо, що екостежка допоможе привернути більше уваги до збереження біорізноманіття і продемонструє місцевим та туристам унікальність території й важливість її охорони. Одним з головних меседжів, які ми хочемо донести до місцевого населення, є те, що створення природоохоронних територій – це не про цілковиті заборони, а про сприяння веденню традиційного господарства разом із збереженням довкілля. Територія пониззя Чичиклії має великий туристичний потенціал. І створення екостежки – це маленький крок до розвитку туризму», – говорить Віктор Скоробогатов, експерт Української природоохоронної групи зі збереження степів.

В Українській природоохоронній групі сподіваються вже скоро побачити перших туристів, які милуватимуться краєвидами на проєктований заказник «Чичиклійський». На території проєктованого заказника відмічено 23 види рослин, що підлягають охороні на державному та регіональному рівні. Серед червонокнижних видів тут трапляється дрік скіфський, зіновать гранітна, ковила Лессінга, ковила волосиста, сон лучний, півники понтичні, астрагал шерстистоквітковий, горицвіт волзький та інші.

Українська природоохоронна група − команда фахівців, які працюють заради охорони дикої природи. Ми створюємо заповідні території, працюємо над покращенням законодавства, виявляємо випадки незаконного знищення природи. Ми − лідери за площею створених в Україні об’єктів ПЗФ: 75% заповідних площ, створених в Україні за останні 10 років, відбулися завдяки нашій Групі.

Більше - uncg.org.ua